Oud vs. nieuw: Mini

De nieuwe Mini rijdt alweer rond sinds begin 2014. Het model is flink gegroeid. Zeker als je de maten vergelijkt met het origineel. Is dat erg?
Mini1

Het origineel. Onder meer te zien in de film The Italian Job.

De allereerste Mini kwam in 1959 op de markt. Ontwerper Sir Alec Issigonis wilde een kleine auto zoveel mogelijk ruimte laten bieden. Zijn design en afmetingen (slechts 3,05 meter lang, 1,4 meter breed, 1,35 meter hoog) geven de Mini een enorme aaibaarheidsfactor. En net als een eend of Fiat 500 kent iedereen deze auto. De Mini heeft ook vaak gefigureerd op tv. Zo had Mr. Bean er een en ook Bridget Jones nam er in plaats. De oorspronkelijke Mini is tot 2000 (41 jaar!) in productie gebleven.

Retro vanaf 2001

Mini2

Vanaf dag één mateloos populair: de eerste nieuwe Mini.

Met de komst van de nieuwe One en Cooper heeft Mini vanaf 2001 de toon gezet. Vanaf de introductie van het nieuwe model werd de retro-auto populair. Andere merken, zoals Volkswagen met de New Beetle, probeerden eerder ook een klassiek ogende auto, maar met de Mini brak deze trend pas echt helemaal door. Fiat volgde met de 500 (eveneens zo’n succes) en de Volkswagen Beetle is recent weer in het nieuw gestoken.

Nieuwste veel groter

Mini3

De generatie vanaf 2006 was vooral lekker in John Cooper Works-uitvoering...

Nu heeft BMW (dat sinds 1994 eigenaar is van Mini) de derde generatie van de moderne Mini klaar (de tweede nieuwe Mini was er vanaf 2006). De allernieuwste wijkt qua afmetingen behoorlijk af van het origineel: hij is 77 cm langer, 43 cm breder en zes cm hoger. Het geheel blijft wel lekker herkenbaar: met zijn hoekige vormen en in verhouding nog lagere dak is ook het nieuwste model weer echt een Mini. Leuke bijkomstigheid is dat dit model eveneens in het Nederlandse Born gebouwd wordt.

Nostalgisch of fonkelnieuw?

Mini4

De nieuwste Mini rolt ook in Nederland van de band. Hij is er tevens als vijfdeurs.

De Mini-vraag is natuurlijk: voor welk model ga je? Ben je meer van de nostalgie of ga je voor het nieuwste van het nieuwste? Of kies je het liefst een Mini van een generatie er tussen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam