Gaat het nu echt zo slecht in de autobranche?

2014 vormde één van de historische dieptepunten in de Nederlandse autoverkopen; sinds 1969 is het slechts vier keer voorgekomen dat er minder dan 400.000 auto’s aan de m/v werden gebracht. Het allerslechtste jaar was 2009, met 387.699 auto’s. Het afgelopen jaar waren het er precies 136 meer…

Volkswagen 'wint'

Volkswagen was de overtuigende ‘winnaar’ met bijna 43.000 auto’s plus het best verkochte model (bijna 18.000 Golfjes). Dat VW in Nederland in 2015 weer een (relatief) goed jaar zal hebben, staat nu reeds vast. Want de volledige productie van de Golf GTE is voorlopig voor ons land bedoeld. En dan komt daar medio dit jaar nog de Passat GTE (net als de Golf GTE een stekkerhybride met zeven procent bijtelling) bij.

Geld verdienen met occasions

Desondanks staat de champagne die nog over was van de nieuwjaarsreceptie bij importeur PON niet alvast koud voor het volgende feestje. Want de totale markt voor nieuwe auto’s vertoont nog geen tekenen van herstel. Integendeel: er zijn analisten die voorspellen dat het aantal verkochte nieuwe auto’s de komende jaren rond de 400.000 zal blijven hangen. Dat zijn er maar liefst 200.000 minder dan er in de goede jaren de showroom verlieten. Is dat erg? Nee, natuurlijk niet. Er zijn de afgelopen jaren megalomane dealerpaleizen verrezen aan de autoboulevards en het lijkt onvermijdelijk dat een derde daarvan uiteindelijk het loodje zal leggen. Prima, dan kunnen de in occasions gespecialiseerde bedrijven zich ook eens netjes aan het autokopende publiek presenteren. Want die doen goede zaken. Al jaren. Veel mensen vinden een nieuwe auto simpelweg te duur en kopen dus een (jonge) gebruikte auto. Merkdealers kopen daarom zelfs actief knappe gebruikte auto’s in, teneinde nog een beetje geld te verdienen in deze ‘barre’ tijden. Zo slecht gaat het dus helemaal niet. Er komen nog elke maand dik dertigduizend brandnagelnieuwe auto’s bij en nog veel meer mensen kopen een andere gebruikte auto. Op Marktplaats bijvoorbeeld. En het rijden van een gebruikte (oudere) auto is het beste dat je kunt doen om je CO2-voetafdruk te beperken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam