Zijn cabrio’s voordeliger in de winter?

Vraagprijzen voor auto's als deze Mini cabrio zakken volgens de meeste in cabrio's gespeciliseerde bedrijven niet. vanwege de afgenomen vraag in de wintermaanden verbetert de onderhandelingspositie echter wel.
'Door de koude van de winter neemt de vraag naar cabrio's af en gaan de prijzen omlaag.' Het is, zeker in de autowereld, zo'n wijdverbreide uitspraak dat iedereen het voor waar aanneemt, maar is het eigenlijk wel zo? Eerst maar eens kijken naar de verkoopaantallen van tweedehands cabrio's. De Bovag houdt de verkoopcijfers van occasions nauwkeurig bij, zelfs per voertuigcategorie. In bijgaande grafiek kunnen we zien dat de verkopen van cabriolets in de jaren 2010 tot en met 2014 inderdaad piekten van halverwege maart tot half juli.
Uit deze grafiek van de Bovag blijkt het zonneklaar: cabrio's worden in het voorjaar en de zomer meer verkocht.

Uit deze grafiek van de Bovag blijkt het zonneklaar: tweedehands cabrio's worden in het voorjaar en de zomer meer verkocht.

 

Verkoopprijzen niet bijgehouden

Vraag twee is dan of dit ook invloed heeft op de prijzen. Volgens de wet van vraag en aanbod zou je denken van wel. Een instantie die bijhoudt hoeveel geld autokopers daadwerkelijk voor hun heilige koe neertellen, is er echter niet. We zijn daarom voor het antwoord op deze vraag aangewezen op in cabrio's gespecialiseerde verkopers en die geven uiteenlopende reacties. Henk Keizer van Cabriocentrum Nederland in Vaassen “Prijzen van cabrio's wisselen niet met de seizoenen. Als vraagprijzen al fluctueren, dan scheelt dat onder de streep in ieder geval niet, omdat de verkoper het verschil dan op een andere manier, bijvoorbeeld via de inruilprijs, wel weer terughaalt.” Peter Meijer van de Cabriohoeve in Gasselte “Bij ons zijn de prijzen het hele jaar door gelijk en we zien ook geen verschillen in de markt. Nog meer dan bij een gewone auto speelt bij de aanschaf van een cabrio emotie mee en die is niet seizoensgebonden.” Francisca Karssen van Car Gallery de Adelaar in Apeldoorn “Prijzen van cabrio's zakken in de winter inderdaad, net als die van campers overigens. Verschillen met de zomer kunnen wel oplopen tot enkele duizenden euro's voor duurdere exemplaren.” Jack Driessen van Cabrioland in Den Haag “Vraagprijzen zakken in de winter niet. Doordat de vraag in de donkere maanden echter afneemt, hebben klanten dan wel een betere onderhandelingspositie. Het kan dus wel zo zijn dat je voor dezelfde auto in de winter iets minder betaalt.”  
Vraagprijzen voor auto's als deze Mini cabrio zakken volgens de meeste in cabrio's gespeciliseerde bedrijven niet. vanwege de afgenomen vraag in de wintermaanden verbetert de onderhandelingspositie echter wel.

Vraagprijzen voor auto's als deze Mini cabrio zakken volgens de meeste in cabrio's gespecialiseerde bedrijven niet. Vanwege de afgenomen vraag verbetert de onderhandelingspositie in de wintermaanden echter wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam