De afgelopen weken hebben we al enkele compleet nieuwe modellen onthuld die tijdens de autosalon van Genève (3-13 maart) hun première beleven. De wereldwijde aandacht die deze beurs krijgt, grijpen fabrikanten ook aan om vernieuwingen (de zogenaamde facelift) van bestaande modellen te presenteren.
Facelifts zijn belangrijk. Halverwege de levenscyclus van een model (ongeveer zeven jaar) worden ze gepresenteerd om een auto technisch en/of optisch weer bij de tijd te brengen en zo de verkoop een duw in de rug te geven. Daarom krijgen ze meestal ook een wat rijkere uitrusting mee. Bovendien zijn de kinderziektes er bij deze modellen vaak uit. Om deze redenen loont het om er bij de zoektocht naar een tweedehands auto op te letten of het al dan niet een facelift betreft. De modelinformatie van Marktplaats geeft hier vaak uitsluitsel over door het introductiemoment van de facelift te vermelden.
Ford Kuga
De
Ford Kuga kwam drie jaar geleden op de markt. De facelift van de concurrent van onder meer de Volkswagen Tiguan is te herkennen aan andere voor- en achterbumpers, koplampen met een 'led-streep' als dagrijverlichting en een nieuwe grille. Het ontwerp van de achterlichten hint nu naar die van de Ford Focus en verder kunnen kopers kiezen uit nieuwe lichtmetalen wielen en kleuren. Bestuurder en passagier kunnen gebruik maken van een nieuwe versie van Fords connectiviteitssysteem middels een acht inch touchscreen en met Active Park Assist kan iedereen moeiteloos haaks inparkeren en zelfs fileparkeren. Andere nieuwe systemen zijn Cross Traffic Alert (signaleert bij achteruitrijden tegemoet komende auto's) en Park Out Assist. Handig is verder een trekhaak die met een druk op de knop elektrisch onder de auto verdwijnt. Op motorisch gebied bestaat het aanbod uit drie TDCi-motoren (120, 150 en 180 pk). Benzinemotoren zijn er met 120, 150 en 182 pk, deze laatste ook met 4WD.
Peugeot 2008
Ook de
Peugeot 2008 is er al sinds 2013. De crossover krijgt met zijn facelift minder wijzigingen mee dan Ford op de Kuga heeft toegepast. Net als de Duitser is hij echter wel herkenbaar aan een nieuwe grille (een verticaal design in plaats van horizontale lamellen). Door de snelle ontwikkelingen op IT-gebied is ook hier het infotainmentsysteem verbeterd met onder meer ondersteuning voor Apple CarPlay en een zeven inch touchscreen. Het aanbod benzinemotoren start met een 1.2 benzine (82, 110 of 130 pk). Voor dieselrijders is er een 1.6 BlueHDi met 120 pk. Als tranmissies dienen een handgeschakelde vijf- of zesbak en een vijf- of zestrapsautomaat.
Volkswagen Up
De
Volkswagen Up er alweer sinds 2011. De facelift heeft nieuwe lichten voor- en achter en onderscheidt zich verder door de vouw in het deel tussen het logo en het nummerbord aan de voorkant. Ook hier worden kopers gelokt met nieuwe wielen en kleuren. Voor het interieur heeft de ontwerpafdeling zich gebogen over de voorstoelen en de afwerking. Het infotainmentsysteem (daar is-ie weer) kan voor het eerst samenwerken met je 'slimfoon' en met een Bose audio-installatie (vermogen 300 watt en zeven luidsprekers) is de vernieuwde Up cruise-proof. Dankzij een nieuwe 1.0 turbomotor (90 pk) is Volkswagens nieuwe kleine bovendien de snelste Up ooit: hij sprint in tien seconden naar 100 km/u en heeft een topsnelheid van 185 km/u. Vanaf de zomer is de Up facelift leverbaar, maar prijzen zijn nog niet bekend.