Google-auto: zoek de bestuurder

Dat Google ambitieus is, moge inmiddels wel duidelijk zijn. Het internetbedrijf is al lang niet meer de pure zoekmachine die het ooit was. Ook de autobranche hebben ze in Californië inmiddels in het vizier. Google werkt al jaren aan zelfsturende auto’s en komt nu met dit apparaat op de proppen. De ontwikkelaars van Google begonnen het maken van een nieuwe auto met een leeg vel papier. De hoofdvraag: “Wat moet er anders zijn aan onze auto?” Als eerste ging Google met de veiligheid aan de gang. De sensoren detecteren alle objecten, bewegend of stilstaand, binnen een straal van twee voetbalvelden. In druk stadsverkeer met veel kruisingen neemt dit veel stress weg bij de berijders. Op dit moment haalt het ding zo’n 40 kilometer per uur, maar in de toekomst gaat ‘ie wellicht wat sneller.

Google stuurt

Hoe fijn het ook is om zelf een auto te besturen en de touwtjes volledig in handen te hebben: Google heeft ook problemen aan dit concept gevonden. Zo is het voor steeds meer bejaarden moeilijk om auto te rijden, kost parkeren in de steden teveel tijd en blijft alcohol drinken en autorijden ook een lastige combinatie. Google komt steeds dichterbij het antwoord met het Self Driving Car Project: de auto die de besturing volledig overneemt.

Alleen het broodnodige

Het interieur van de auto op de foto is behoorlijk kaal te noemen. Alleen het broodnodige zit erin: twee stoelen, gordels, wat ruimte voor spullen van de passagiers, een start- en stopknop en wat navigatiemateriaal: that’s it. Google wil zo’n honderd prototypes bouwen. In eerste instantie gaat het nog om auto’s die met de hand bestuurd worden, maar de zelfrijdende exemplaren staan voor de komende jaren dus ook op de planning.

Uiterlijk: (too) cute!

Hoe leuk, nuttig en vernieuwend deze technologie ook is: hij ziet er wel heel schattig uit, deze Google auto. Misschien wel te schattig. Het gaat (gelukkig) om een prototype en de gigant ziet zelf ook in dat het wat stoerder kan. Daarom laat Google ook een artist impression zien van hoe een toekomstige versie eruit kan zien. Die doet ons denken aan een Renault Twingo. Maar dan, eh, anders. Hoe dan ook: we zijn benieuwd naar de Google auto.
Iets spannender: computertekening van een toekomstig exemplaar.

Iets spannender: computertekening van een toekomstig exemplaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam