Hoera, we hebben weer monsterfiles!
Herman Finkers sprak vele jaren gelden al zijn verbazing uit over de populariteit van files: ‘Ik snap er niks van, ze staan er voor in de rij!’. Er is sedertdien niets veranderd. Integendeel, zelfs in Almelo staan tegenwoordig files.
De file is dus onverminderd populair, vooral als gespreksonderwerp in de aanloop naar verkiezingen. Wees dus niet verbaasd dat diverse belangenverenigingen (ANWB, EVO, Fenedex en Transport & Logistiek) de fileproblematiek dezer dagen weer hoog op de politieke agenda proberen te krijgen. En wees vooral blij met de voorspelbaarheid van hernieuwde discussie over het fenomeen file én van de files zelf. Je weet precies waar en wanneer ze meestal ontstaan en je weet óók dat het groeien der files wijst op een gestaag groeiende economie. Het gaat momenteel kennelijk zó goed met de economie dat we ons weer mogen verheugen in heuse monsterfiles. Vooral als het weer een beetje meewerkt maak je een goede kans met de neus in de boter te vallen en er vele uren van te mogen genieten; ongestoord in je eigen comfortabele cocon naar de muziek luisteren die je thuis niet zo hard kunt/mag zetten of lekker lang bellen met je verboden vriend(in).
Maar er waren volgens Den Haag voortvarend diverse knelpunten aangepakt, de A4 is na 40 jaar discussie eindelijk af en er staan toch allang geen files meer op de landingsbaan Utrecht-Amsterdam? Hoe is het dan mogelijk dat de economische ‘schade’ door files wederom met 30 procent is gestegen tot ruim een miljard euro?! Simpel: nieuw asfalt loopt meestal in 3 á 4 maanden weer vol door de (economische) wetmatigheid dat extra wegcapaciteit extra verkeer aantrekt (elk aanbod creëert z’n eigen vraag) en bij sterke economische groei rijden er weer veel meer vrachtwagens. En die vrachtwagens zijn nu juist de (monster)fileveroorzakers bij uitstek, zo is ook recentelijk weer gebleken. Flex- en thuiswerken helpt kennelijk ook niet, want er zijn nog nooit zoveel zzp-ers geweest als nu. Zij staan overigens ook regelmatig buiten de spits in de file en doen dan dankzij pure verveling de beste ideeën op. De (economische) winst die dat oplevert is niet in geld uit te drukken…