IAA 2015: crossover wat de klok slaat

Hier lieten we al zien welke compacte middenklassers (waaronder de nieuwe Opel Astra) vanaf morgen in Frankfurt te zien zijn. In het groeiende segment van de crossovers is er ook veel nieuws, van onder meer Volkswagen, Seat en Kia.
Crossover vs SUV De crossover heeft eigenlijk een schemergebied gecreëerd. Het verschil met een SUV zit hem in de bodemplaat. Een crossover is gebouwd op de bodemplaat van een personenauto terwijl een SUV een speciaal voor dat model ontwikkelde bodemplaat heeft. In de praktijk worden de termen vaak door elkaar gebruikt.

Volkswagen Tiguan

Der neue Volkswagen Tiguan De tweede generatie Volkswagen Tiguan deelt zijn bodemplaat met onder meer de Audi A3, Seat Leon en Volkswagen Golf. Volgens de definitie is het dus een crossover, maar Volkswagen noemt het zelf een SUV. Uiterlijk is de tweede Tiguan met zijn strakke lijnen in ieder geval duidelijk verwant aan de veel grotere Volkswagen Touareg. De tweede Tiguan is 50 kg lichter en is daarnaast ruimer, zuiniger en veiliger (allerlei elektronische hulpmiddelen zijn standaard) dan zijn voorganger. Er komen benzine- (125 tot 220 pk) en dieselmotoren (115 tot 240 pk). Kopers kunnen kiezen uit voorwielaandrijving of Volkswagens vierwielaandrijving 4Motion. Op termijn komt er waarschijnlijk ook een Tiguan plug-in hybride, de Tiguan GTE (het studiemodel daarvan staat ook in Frankfurt). Prijzen zijn nog niet bekend, maar begin 2016 komt hij op de markt.

Kia Sportage

wk 38 Kia Sportage De nieuwe Kia Sportage valt in dezelfde klasse als de Volkswagen Tiguan. Kopers kunnen kiezen uit twee benzinemotoren (van 132 en 177 pk) en twee diesels (115 en 184 pk). Ook hier een hele reeks veiligheidssystemen die helpen om ongelukken te voorkomen. In het eerste kwartaal van 2016 staat de nieuwe Sportage in de showroom.

Toyota C-HR Concept

wk 38 Toyo C-HR De Toyota C-HR Concept is de tweede versie van een studiemodel dat de fabrikant vorig jaar voor het eerst toonde op de autoshow van Parijs. Hiermee is een productieversie van een nieuwe compacte crossover een stap dichterbij. Die gaat het dan opnemen tegen onder meer de Citroën C4 Aircross, de Volkswagen Tiguan en de Nissan Qashqai. Het model deelt zijn bodemplaat met de nieuwe Toyota Prius die in Frankfurt eveneens voor het eerst is getoond. Die laatste staat begin 2016 in de showroom, de productieversie van de C-HR Concept waarschijnlijk later dat jaar.

Seat Leon Cross Sport

wk 38 Seat Leon Cross Sport De Seat Leon Cross Sport is nog een studiemodel, maar de driedeurs bolide geeft aan dat ook de Spanjaarden zitten te broeden op een crossover. De concept car is voorzien van een 300 pk sterke 2,0-liter viercilinder turbomotor in combinatie met een DSG-versnellingsbak.

Nissan Gripz Concept

wk 38 Nissan Gripz Concept Aan de extreme vormgeving van de Nissan Gripz Concept kun je zien dat die een stadium verder van productie verwijderd is dan de hierboven besproken Toyota. Toch gaan er geruchten dat de fabrikant voor de opvolger van de Nissan 370Z een crossover overweegt. Dat zou dan een meer realistische versie van deze Gripz kunnen worden.

Mazda Koeru

wk 38 Mazda Koeru De Mazda Koeru is een realistisch studiemodel van een crossover die naast de Mazda CX-3 en de Mazda CX-5 in het programma komt. Hij is iets langer en lager dan de CX-5 en heeft dezelfde wielbasis als die laatste, maar verder is er nog niets over bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam