Maatregelen tegen autodiefstal

De BMW M3 van mij die in 2001 is gestolen. Stuur even een mailtje als je hem ergens tegenkomt.

Als je op je auto gesteld (of slecht verzekerd) bent, is diefstal ervan zeer slecht nieuws. Helaas spreek ik uit ervaring. In 2001 was ik al drie jaar de trotse bezitter van een witte BMW E30 M3, een bijzonder model dat inmiddels een veelvoud van de waarde van destijds opbrengt. De dag voordat ik ermee op vakantie zou gaan, was hij ineens weg.

Het gekke is dat ik nog om de hoek van de straat ging kijken of ik hem daar misschien had geparkeerd, terwijl ik dat in die drie jaar nog nooit had gedaan. Daarna drong langzaam de bittere waarheid door. Die auto was toen al tien jaar oud en zat in een leeftijdsgroep van auto's die op dat moment veel gestolen werden. Vreemd genoeg behoren momenteel jonge auto's (0-3 jaar), ondanks af-fabriek beveiliging, tot de meest gestolen voertuigen.

Startonderbreker verplicht

Werner Postma van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) weet hoe dat komt: 'Europa stelde vanaf de zomer van 1998 een elektronische startonderbreker verplicht voor nieuwe auto's. Gedurende twaalf jaar heeft dat voor een flinke afname van het aantal autodiefstallen gezorgd.” Van 13.500 personenvoertuigen in 1995 tot ongeveer de 5.500 van nu. Helaas heeft de daling zich de laatste vier jaar niet doorgezet. Postma: “Ongeveer een jaar of tien na de komst van de startonderbreker hadden de criminelen deze elektronica massaal gekraakt, waardoor ze ook dit soort auto's steeds makkelijker kunnen stelen.”

Diefstal voorkomen

Wat kun je nu doen om diefstal van je auto te voorkomen? “Het beste is om een combinatie van beveiligingsmaatregelen te nemen”, gaat Postma verder. “Op deze manier kost het stelen criminelen meer moeite en tijd en zullen ze eerder doorgaan naar een vergelijkbaar model dat minder goed beveiligd is.

De BMW M3 van mij die in 2001 is gestolen. Stuur even een mailtje als je hem ergens tegenkomt.

De BMW M3 van mij die in 2001 is gestolen. Stuur even een mailtje als je hem ergens tegenkomt.

Als je auto af-fabriek al een startonderbreker of zelfs een alarm heeft, is het een goed idee om er nog een extra beveiliging in te zetten. Het zogenaamde bearlock is gecertificeerd en hiervoor een van de beste extra's. Maar ook niet-gecertificeerde systemen zoals een stuur- of versnellingspookslot zijn een extra horde voor criminelen. De harde waarheid is helaas echter dat als ze het echt op jouw specifieke auto of model gemunt hebben, ze hem dan toch wel kunnen stelen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam