De olijke twee-eiige tweeling

Dit najaar komen er twee compacte vierdeurs modellen op de markt: de nieuwe generatie Renault Twingo en een verse Smart Forfour. Op het eerste gezicht zien ze er uniek uit, maar wist je al dat deze twee modellen technisch identiek zijn?     Twingo1De Renault Twingo is er alweer sinds 1993. Ten tijde van de introductie (en nog vele jaren daarna) was het een revolutionaire auto. Wielen op de hoeken, een guitig klapdak op de optielijst en voorstoelen die helemaal plat kunnen, zodat je er overal in zou kunnen slapen. De tweede Twingo baarde iets minder opzien toen Renault er in 2007 mee op de proppen kwam: het is een volwassen en wat serieuze (of zelfs saaie) opvolger die veel klanten voor zich wist te winnen.    

Lang weggeweest

Forfour1Smart had vanaf 2004 een Forfour in het modellengamma. De auto werd nota bene gebouwd in ons eigen Born, naast de toenmalige Mitsubishi Colt. De Forfour (inclusief in lengte verschuifbare achterbank) verdween na twee jaar van de markt, onder meer door tegenvallende verkoopresultaten. Verrassend genoeg waagt Smart nu, acht jaar later, dus nog een poging: een nieuwe Forfour is op komst. Nog even en hij staat samen met zijn tweedeurs broer (die dezelfde looks heeft) bij de dealers.    

Eigen insteek

De splinternieuwe Renault Twingo rolt net als de vierdeurs Smart dit najaar onze wegen op. De auto is technisch gelijk aan de Forfour: beide zijn uitgerust met middenmotor. Wel hebben ze een compleet eigen design. Speels en brutaal zijn de woorden die ons te binnen schieten als we de Twingo aanschouwen. Herkenbaar en stads vinden we dan meer bij de Smart passen, al blijft het natuurlijk een kwestie van smaak.

Welke kies je?

Het is niet voor het eerst dat Renault en Mercedes-Benz (waar Smart onderdeel van is) samen optrekken. De Renault Kangoo heeft bijvoorbeeld alweer een tijdje gezelschap van de Mercedes-Benz Citan. Beide bestellers zijn zichtbaar van hetzelfde laken een pak. Een Renault is van origine iets heel anders dan een Benz of een Smart. We zijn daarom benieuwd welke stadstopper straks het beste verkoopt. Voor welke van deze olijke tweeling zou jij gaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam