Trend op de IAA: puristisch en gelimiteerd van Audi, Porsche en Seat

Meerdere merken tonen deze dagen in Frankfurt (extra) sportieve varianten van auto's die in een beperkte oplage worden geproduceerd. Hier twee voorbeelden van Audi en Seat en een extra puristische variant van de Porsche 911 GT3 die geen bovengrens aan zijn productieaantal heeft.

Audi R8 V10 RWS

De Audi R8 V10 RWS is om meerdere redenen bijzonder. Het is de eerste achterwielaangedreven productie-Audi ooit. Bovendien doet de typeaanduiding van het broertje van de Lamborghini Huracán vermoeden dat het niet bij dit ene model blijft, want RWS staat voor Rear Wheel Series. Het bijzondere kun je verder letterlijk nemen, want het productieaantal blijft tot 999 exemplaren beperkt. Het is verrassend dat het merk dat zijn oorsprong heeft in voorwielaandrijving en zijn sportieve varianten sinds jaar en dag uitrust met de in eigen huis ontwikkelde permanente vierwielaandrijving quattro, deze stap zet. Vooral als je bedenkt dat de grote concurrent, BMW, zijn M5 voor het eerst in meer dan 30 jaar voorziet van vierwielaandrijving. De 540 pk sterke V10 van de Audi R8 RWS heeft uiteraard wat meer moeite zijn kracht op het wegdek over te brengen dan zijn vierwielaangedreven zustermodel. Wie kiest voor deze R8 gaat duidelijk voor rijplezier in plaats van prestaties, want in de sprint van 0 naar 100 km/u legt de RWS het met 3,7 seconden 0,2 tellen af in vergelijking met de versie met quattro. Zijn top bedraagt 320 km/u. De nieuwe spannende Audi is na de IAA te bestellen voor een vanafprijs van 212.090 euro. Wie niet wil wachten op de achterwielaangedreven Audi R8, vindt op Marktplaats R8 occasions met de vertrouwde aandrijving op vier wielen.

Seat Leon Cupra R

Met 310 pk is de Leon Cupra R de sterkste in serie geproduceerde Seat ooit. Net als de bij de 300 pk sterke Leon Cupra brengt een 2,0 liter viercilinder zijn krachten via een zestraps DSG-versnellingsbak naar de voorwielen. Het topmodel is herkenbaar aan een bodykit die de aerodynamica ten goede komt. Onder meer door verbrede wielkasten waarin luchtinlaten zijn gemonteerd en een grotere dakspoiler. Ook zijn er speciaal voor deze uitvoering 19 inch wielen ontworpen. Binnenin is de Leon Cupra R herkenbaar aan carbon elementen, koperkleurig stiksel en alcantara bekleding. Eind dit jaar staat de konings-Leon bij de Seat-dealer. Bekijk alle Seat Leon Cupra occasions op Marktplaats.

Porsche 911 GT3 met Touring-pakket

Nee, Porsche gaat geen stationwagon-variant van de 911 leveren. De Porsche 911 GT3 met 'Touring Package' is eigenlijk een GT3 'zonder'. Porsche ontdoet de GT3 van zijn enorme achterspoiler en schrapt de optionele zeventraps PDK-transmissie. Het resultaat is een wat uitgeklede, puristischer variant die echter wel exact dezelfde 500 pk sterke aandrijflijn als de GT3 heeft. Dat maakt deze GT3 een echte wolf in schaapskleren waarmee je eigenaren van een 'gewone' 911 Carrera helemaal gek kunt maken. Alleen alcantara en het Sport Chrono-pakket vervallen uit de optielijst, voor de rest is deze sportauto hetzelfde als het schreeuweriger uitgevoerde origineel. Het pakket kost dan ook geen cent extra. De naam Touring is overigens niet uit de lucht gegrepen. In 1973 was er al de Porsche 911 Carrera RS waarop kopers een Touring-pakket konden bestellen. Een tweedehands Porsche 911 vind je op Marktplaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam