Aankooptips occasions: Fisker Karma

Enorm sexy, akelig snel en tegelijkertijd milieubewust: het kan al sinds 2011, nog vóór de introductie van de Tesla Model S in 2012. De auto in kwestie is de Fisker Karma, Henrik Fiskers geesteskind. Met een vrachtwagenachtig koppel van liefst 1.300 Nm is een acceleratietijd van 6,3 seconden naar 100 km/u kinderspel, de topsnelheid bedraagt 201 km/u en daar heeft de Karma geen bruut ontbladerende V8 of meer voor nodig. ---- Bekijk alle Fisker occasions op Marktplaats. Of kijk tussen de tweedehands elektrische en hybride auto's. ---- De aandrijflijn bestaat uit twee elektromotoren van 204 pk en een viercilinder range extender van General Motors van 260 pk. Dat maakt deze sensationeel gestylde vierdeurs sporter tot een zogenaamde ER-EV: een extended range electric vehicle. De elektromotoren drijven de achterwielen aan en worden gevoed door een 20 kWu sterk accupakket, dat op zijn beurt weer wordt opgeladen door de range extender. Uitsluitend elektrisch komt de Karma ruim 80 kilometer ver, gecombineerd becijferde de Duitse TÜV het verbruik op 2,1 l/100km met een CO2-uitstoot van 51 g/km. Niet gek voor een totaal vermogen van 408 PK. Petrolheads en milieufreaks kunnen dus wel degelijk carpoolen. Jammer genoeg kon Fisker het hoofd niet boven water houden en ging het bedrijf in 2014 failliet.

Aandachtspunten

Vanwege de schaarsheid zijn er niet veel reguliere aandachtspunten bekend, maar er zijn wel verschillende terugroepacties geweest. Het is verstandig om na te gaan of 'jouw' Karma voor de onderstaande punten terug naar de fabriek/dealer is geweest: – Slangklemmen van de accu, in verband met het mogelijke optreden van koelvloeistoflekkage in het accupakket. – De koelventilator van de ICE (verbrandingsmotor) moet vervangen zijn, anders is er risico op brand. Op nieuwe ventilators staat een gele stip. Verder kwamen er in de beginperiode veel software-updates uit voor de Karma. De meest recente en meest stabiele versie van de software is 510. (Check de softwareversie als volgt: start de auto en breng hem in de 'System Ready'-modus, Druk op de 'Agree'/'Akkoord'-knop en laat het touchscreen opstarten. Druk als laatste de 'System'-knop in gedurende acht seconden. De software-informatie zou dan in beeld moeten verschijnen.) Tenslotte: Gedurende het faillissement van Fisker waren onderdelen lastig (of niet) leverbaar. Inmiddels komen de leveringen weer op gang. Mocht je dus een Karma met schade (of grote defecten) op het oog hebben: controleer of de benodigde onderdelen leverbaar zijn.

Tweedehands Fisker Karma

De Fisker Karma is een exclusieve auto en het aanbod op Marktplaats is dan ook beperkt: er zijn nu vijf exemplaren te vinden. Alle Karma’s hebben een automaat, parkeersensoren en navigatiesysteem. Een ervan betreft de Eco Chic-versie met gerecycled hout en EcoSuede in het interieur. De overige - EcoSport - versies hebben leren bekleding. Prijzen beginnen rond de 40.000 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam