Kijktips voor tussen de kerstdiners (2015)

Vorig jaar was onze achterban behoorlijk opgetogen over een lijstje met YouTube-kanalen voor petrolheads. Om tussen alle kerstdiners en familiebijeenkomsten door even tot jezelf te komen, zogezegd. Dus wie ben ik dan om je dezelfde gunst dit jaar te onthouden?

Chris Harris on Cars

Hij werkte zich via Autocar, Evo en Pistonheads.com op tot testpiloot voor Drive, maar zijn reviews werden zó populair dat Chris Harris eind 2014 een eigen YouTube-kanaal startte. Hij trapte af met een battle tussen de Golf R en de BMW M235i, maar er kan veel veranderen in een jaar: onlangs bracht hij voor het eerst de Grote Drie bij elkaar – LaFerrari, Porsche 918, McLaren P1 - voor de ultieme hoofd tegen hoofd. Eind 2015 is een Harris een gezaghebbend autojournalist, waarvoor de PR-afdelingen in de rij staan. Maar belangrijker: hij weet extreem veel van zijn onderwerpen, beschikt over een jongensachtige interviewstijl en last but not least: hij is een fantastisch coureur. Zijn video’s hebben diepgang en kennen precies de juiste hoeveelheid motorgeluid en drift-slowmo’s.

Drive

Het verlies van Chris Harris is Drive niet in de koude kleren gaan zitten, en lang niet alle overgebleven persoonlijkheden verdienen de zendtijd die ze nu wordt gegund; maar de filmpjes van Mike Spinelli maken het YouTube-kanaal nog altijd de moeite waard. Spinelli is een bescheiden liefhebber met oprechte interesse in de petrolheads die hij interviewt; een vragensteller die zichzelf nooit op de voorgrond plaatst en het beste in mensen naar voren haalt. Hij is ijzersterk in een portret over Bruce Turk, de voorzitter van de Amerikaanse Vintage Saab Club. In deze 27-minuten durende video voor fijnproevers vertelt Turk hoe hij op het idee kwam een Saab 96 uit 1961 om te bouwen tot rally-auto.

Shmee150

Tim Burton houdt van auto’s en heeft veel geld (dat hij verdient met verschillende bedrijven én zijn YouTube-kanaal). En omdat wij mindere goden ook wel eens willen weten hoe het is om je nieuwe Ferrari FF op te halen bij de dealer vlogt hij over zijn leven op vier wielen. En dat is minder pretentieus dan het klinkt. Shmee is namelijk geen voetballer of omhooggevallen oliesjiek en hij ziet eruit als je zwager. Nu en dan bespreekt hij een auto die je misschien met heel hard sparen of een goed leasecontract nog eens onder de billen zult hebben, zoals de nieuwe BMW 730D. Enfin, car vlogging is groot, beoordeel zelf of dat terecht is.

19Bozzy92

De Italiaan Bozzy filmt race- en rallyauto’s zoals ze gefilmd moeten worden: zonder commentaar en zonder muziek. Gewoon de rauwe beelden en snerpende klanken van een Ferrari FXX op een leeg circuit, een Audi Quattro, of een Lancia Delta HF Integrale Evoluzione die met vlammen uit de uitlaat terugschakelt tijdens een hillclimb, om vervolgens weer weg te accelereren. Vergeet niet je geluid vol open te zetten!

Hagerty

De mannen van Hagerty zijn groot geworden in verzekeringen. Maar in een interview gaf topman McKeel Hagerty toe dat verreweg de meeste bezoekers op hun website gebruik maken van hun valuation-tool, een database waarin de actuele waarde van veel klassiekers wordt bijgehouden. Sinds enige tijd maken ze ook vermakelijke video’s op hun YouTube-kanaal. Bijvoorbeeld met aankooptips voor populaire oldtimers. In mijn persoonlijke favoriet gaan drie autoliefhebbers onder leiding van managing editor Stefan Lombard op zoek naar drie auto’s onder de 5.000 dollar om deze vervolgens op een veiling te verkopen. De winnaar is degene die de meeste winst maakt.

Autoblog

Het goeie van het YouTube-kanaal van Autoblog is dat ze er niet alleen stilstaan bij nieuwe stijgerende paardjes, maar ook veel aandacht besteden aan de gemiddelde leasebak. Opvallend in een wereld waarin iedereen de 400 km/h wil halen in een Veyron; uiteindelijk rijden de meeste mensen gewoon in een Audi A4 Avant. Presentator van keuze Wouter Karssen – die je ook kunt kennen van BNR’s Nationale Autoshow – heeft teveel ervaring om zich ervan af te maken met sociaal wenselijke antwoorden: zijn reviews zijn eerlijk en informatief. Zijn reviews doen het overigens opvallend goed bij vrouwelijke benzinesnuivers.

Motor Trend Channel

Het Amerikaanse Motor Trend Channel is om twee redenen de moeite waard. De eerste heet World’s Greatest Dragrace (part 1 t/m 5). Ingrediënten: een verlaten vliegveld en een paar handen vol exclusieve supercars die het tegen elkaar opnemen in de ultieme dragrace. Inderdaad, tien auto’s, vol gas en de winnaar is degene die het eerst bij de finishvlag is. De tweede reden heet Roadkill, met David Freiburger en Mike Finnegan van het Hot Rod Network. Normaal gesproken ben ik niet zo van de Amerikaanse school (en al helemaal niet als het op hotrodding aankomt), maar het plezier dat deze mannen hebben tijdens het opvoeren van een Datsun 240Z is zó aanstekelijk dat de video van ruim 20 minuten voorbij was voordat ik ‘supercharger’ kon zeggen. Vergeet ook het vervolg niet, waarin ze met de ‘Rotsun’ meedoen aan de 24 hours of Lemons, een race waaraan je alleen mag deelnemen met barrels onder de 500 dollar.