Aankooptips occasions: Audi A3 (2003-2012)

De in 2003 geïntroduceerde tweede generatie Audi A3 is technisch nauw verwant aan de Volkswagen Golf V. Met dat model deelt de A3 veel onderdelen zoals motoren en het onderstel. De A3 is wat hoger gepositioneerd en geldt als sportiever. Andere concurrenten zijn de BMW 1-serie, de Volvo C30 en de Seat Leon.

Drie varianten

De afwerking van de Audi A3 en de voor het interieur gebruikte materialen zijn zeer goed. Ook de volledig verzinkte carrosserie is een toonbeeld van kwaliteit waar roest vooralsnog geen vat op lijkt te krijgen. De A3 is in drie carrosserievarianten geleverd. Om te beginnen als drie- en vijfdeurs hatchback, die laatste onder de noemer Audi A3 Sportback. Halverwege 2005 volgde al een facelift waarvan de grote grille het meest opvallende kenmerk is. In het voorjaar van 2008 kwam de derde variant op de markt, de Audi A3 cabriolet, een vierzitter met een stoffen kap. In datzelfde jaar werd het uiterlijk van de andere A3-varianten met een tweede facelift in lijn gebracht met dat van de moderner vormgegeven (onder meer door de led-verlichting) A3 cabriolet.

Meer rijplezier dan comfort

Geheel volgens het door Audi nagestreefde imago zijn alle versies van de A3 meer op het rijplezier dan op comfort gericht. Wie de A3 Sportback als een stationwagon ziet komt bedrogen uit; hij biedt beduidend minder ruimte dan de Volkswagen Golf Variant. De veiligheidsuitrusting van de A3 is met zaken als ABS, een hele trits airbags en ESP op orde. Bij de botsproeven van EuroNCAP behaalde de A3 het goede resultaat van vier van de vijf sterren.

Motoren

De Audi A3 is geleverd met een enorme variëteit aan motoren. Het vermogen van het dieselaanbod loopt van 102 tot 170 pk (allen viercilinders). Benzinemotoren beginnen bij 102 pk en gaan tot 265 pk voor de Audi S3 (vanaf 2006) en zelfs 340 pk voor de Audi RS3 (vanaf 2011). Standaard heeft de Audi A3 voorwielaandrijving, maar Audi's Quattro genaamde vierwielaandrijving komt op dit model ook regelmatig voor, op de sterkste benzinemotoren was dit zelfs standaard. De kleinere dieselmotoren nemen genoegen met 6 l/100 km, de benzinemotoren verbruiken gemiddeld 2 l/100 km meer. Reken voor de 250 pk sterke 3.2 V6 op ongeveer 10 l/100 km. Kopers konden kiezen uit een handmatige versnellingsbak, een automaat of de DSG (geautomatiseerde versnellingsbak met dubbele koppeling) van de Volkswagen groep.

Degelijk

Uit de apk- en pechstatistieken komt de Audi A3 als degelijk en betrouwbaar naar voren. De apk-gegevens maken slechts melding van zaken die het gevolg zijn van nalatig onderhoud, zoals versleten remblokken, kapotte aandrijfashoezen en verkeerd afgestelde koplampen. Ook de wegenwacht heeft niet veel met de A3 te maken gehad. Slechts bij de diesels komen motorschades nog wel eens voor.

Tweedehands Audi A3

Het aanbod Audi A3 occasions op Marktplaats is groot. Meer dan 1.000 exemplaren van de tweede generatie Audi A3 wachten daar op een nieuwe eigenaar. Prijzen starten momenteel zo rond de 2.500 euro. wk 42 Audi A3 cabrio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam