Schatkamer Marktplaats: Chevrolet Corvette Stingray

Dé Amerikaanse sportwagen is al sinds de jaren vijftig de Chevrolet Corvette. Op Marktplaats vonden we dit in prachtige en originele staat verkerende exemplaar van de derde generatie (gebouwd tussen 1967 en 1982). ------- Bekijk alle tweedehands Corvettes op Marktplaats. ------- In Europa is 'Corvette' sinds 2005 weliswaar een eigen automerk, maar het blijft een Chevrolet. Dat merk introduceerde in 1953 de eerste generatie Corvette. Sindsdien verschenen er vele generaties die kortweg als Corvette C1, C2, C3, etc. bekend staan om ze van elkaar te onderscheiden. De eerste generatie was er alleen als cabriolet, vanaf de Corvette C2 leverde Chevrolet ook een coupé.

Design à la Jaguar XK120

Europese sportauto's waren na de oorlog in Amerika zeer populair, wat General Motors (in het verleden het moederconcern van onder meer Chevrolet, Pontiac en Oldsmobile) ertoe deed besluiten een eigen sportauto te ontwerpen. De toenmalige hoofdontwerper haalde zijn inspiratie dan ook van bijvoorbeeld de Jaguar XK120; een lange motorkap waarover je als bestuurder uitkijkt en een korte achterkant. Wie het lijnenspel van deze Corvette C3 bekend voorkomt, herkent misschien de Opel GT. Het Duitse merk dat tot voor kort ook onder General Motors viel, lanceerde in 1968 een sportcoupé waarvan het lijnenspel duidelijk op de derde generatie Corvette was geïnspireerd.

Van V6 naar V8

De eerste Corvettes hadden een zescilinder lijnmotor, maar vanaf 1957 kreeg het model de V8 waarmee het nu zo vereenzelvigd is. De verschillende versies hadden in de Corvette C3 een inhoud van 5,7 tot maar liefst 7,2 liter. Het vermogen reikte daarbij van 200 tot 435 pk. Hoewel gezegend met een surplus aan pk's en getooid met een uiterlijk dat een pitbull met de staart tussen de benen zou doen afdruipen, konden de eerste drie generatie Corvettes zich op het gebied van wegligging nooit meten met de Europese concurrentie. Pas met de komst van de vierde generatie werd dit beter en met de Corvette C5 boekte Chevrolet aansprekende overwinningen op de internationale circuits.

Targadak

Bijzonder aan dit exemplaar is de uitstekende staat waarin de Corvette volgens de verkoper verkeert en wat de foto's lijken te bevestigen. Opmerkelijk voor een auto van deze leeftijd daarbij is dat de C3 ongerestaureerd is, hoewel de carrosserie overigens wel is overgespoten. In auto-advertenties wordt tegenwoordig de term 'verzamelaar' te pas en te onpas gebruikt, maar deze auto lijkt gezien het smetteloze interieur door zijn Amerikaanse eigenaar inderdaad vertroeteld te zijn. Het zogenaamde targadak van dit exemplaar bestaat uit twee afneembare, glazen dakpanelen waarmee de inzittenden het cabriogevoel heel dicht kunnen benaderen. Tegelijk biedt dit systeem bij regen of koude het comfort van een coupé.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam