Aankooptips occasions: Ford Kuga (2008-2012)

Ford lanceerde in 2008 een nieuw model in de klasse van de compacte SUV's. De Ford Kuga moest het opnemen tegen auto's als de Volkswagen Tiguan, de Kia Sportage, de Nissan Qashqai, de BMW X3 en de Toyota RAV4. De tweede generatie verscheen in 2013. De Ford Kuga deelt zijn techniek met de Ford Focus en de Ford C-Max, hetzelfde recept volgen BMW (met de X3) en Volkswagen (met de Tiguan). Standaard heeft de Ford Kuga voorwielaandrijving, maar optioneel was ook vierwielaandrijving leverbaar. Zoals bij veel andere Ford-modellen is het onderstel van de Kuga sportief afgestemd. Hierdoor is enerzijds het weggedrag van de Kuga voor een SUV bovengemiddeld goed, maar anderzijds gaat dit wel ten koste van het comfort. Dankzij de combinatie van een directe besturing en een stevig onderstel is het rijgedrag van de Kuga vergelijkbaar met dat van de BMW X3. De kofferbak van de Kuga is met een inhoud van 410 liter gemiddeld groot. Klap je de achterbank naar voren, dan groeit de ruimte naar 1.405 liter.

ESP standaard

De veiligheidsuitrusting van de Ford Kuga is compleet. Er zijn niet alleen airbags voorin en opzij, maar eveneens luchtzakken die het hoofd beschermen, ook voor de achterpassagiers. Bij de botsproeven van EuroNCAP haalde de Kuga de maximale score van vijf sterren.

Motoren

Kopers van de compacte SUV van Ford konden kiezen uit twee motoren: een vijfcilinder benzinemotor met turbo (200 pk) en een viercilinder dieselmotor, eveneens met turbo (vermogens van 136 tot 160 pk). Het gemiddeld verbruik van de benzniemotoren ligt op ongeveer 11 l/100 km, de diesels kunnen gemiddeld af met 7,5 l/100 km.

Goede scores

Bij de wegenwacht is de eerste Ford Kuga vrijwel onbekend en niet alleen omdat de verkoopaantalleen van de eerste generatie wat bij de verwachtingen achterbleven. Het model kent relatief weinig storingen. De pechmeldingen die er zijn hebben te maken met het motormanagement van de diesels of kapotte luchthoeveelheidsmeters. Niet functionerende bedieningsinstrumenten komen relatief vaak voor, dus het is wel zaak om hier tijdens een proefrit extra aandacht aan te schenken. Binnenin valt nog iets anders op dat echter niets te maken heeft met de betrouwbaarheid: de stoelbekleding van de eerste Ford Kuga is niet bijzonder duurzaam. Op technisch gebied zijn de apk-keurmeesters eveneens te spreken over deze Ford-SUV. Op bijna alle deelgebieden scoort de Kuga goed tot zeer goed.

Tweedehands Ford Kuga

Van de eerste generatie Kuga heeft Ford iets meer dan duizend exemplaren verkocht. Na 2,5 jaar is de tweede generatie daar al ver overheen. Ondanks de zeldzaamheid staan op Marktplaats toch zo'n 30 Ford Kuga occasions van dit model te koop waarvan het overgrote deel diesels. Prijzen starten momenteel bij 11.000 euro. wk 51 Ford Kuga en profil