Review: Volkswagen Golf GTI Clubsport [VIDEO]

In 2016 is het 40 jaar geleden dat Volkswagen met de eerste generatie Golf GTI kwam. Om dat te vieren komt Volkswagen in 2016 met de Golf GTI Clubsport.

290 pk

De Volkswagen Golf GTI Clubsport heeft hetzelfde motorblok als de Volkswagen Golf R en de Seat Leon Cupra. Het vermogen verschilt echter wel. In de Leon Cupra heb je de beschikking over 290 pk en in de Golf R zelfs nog over tien meer. De GTI Clubsport heeft standaard 265 pk en alleen in overboost krijg je gedurende tien seconden 290 pk. Dat de 290 pk niet altijd beschikbaar komt, is te begrijpen. De GTI Clubsport voelt erg snel aan en zou wellicht met dat vermogen de 150 kilogram zwaardere Golf R het nakijken kunnen geven. Volkswagen heeft de GTI Clubsport dus mogelijk wat minder krachtig gehouden dan zijn concurrenten uit hetzelfde concern om de hiërarchie in stand te houden.

Downforce

Deze Golf GTI Clubsport is de eerste straatlegale Golf GTI die downforce genereert. Deze neerwaartse druk wordt onder andere gegenereerd door een speciale bumper aan de voorzijde, en aan de achterzijde door een spoiler op het dak. Downforce geeft een auto op snelheid meer grip. De luchtstroom drukt de Golf dankzij de spoiler tegen het wegdek, waardoor hij hogere bochtsnelheden aan kan.

Prestaties

De GTI-badge op de achterklep van deze Golf doet bij de meeste mensen al vermoeden dat het om een snel exemplaar gaat. Hard gaan is ook precies waar deze Golf GTI Clubsport goed in is. Een sprint van 0 naar 100 kilometer per uur hoeft slechts 5,9 seconden te duren. Mocht 100 kilometer per uur nog niet hard genoeg zijn, dan is er de mogelijkheid om door te gaan tot de teller 250 km/u aanwijst. Het tweeliter blok met 265 pk en 350 Nm (290 pk en 380 Nm bij overboost) lijkt er totaal geen moeite mee te hebben om de 1.375 kilogram zware Golf weg te laten schieten als een raket. In combinatie met de sterke rijeigenschappen maakt dit het een ontzettend begeerlijke auto.

Conclusie en prijs

De Golf GTI Clubsport is een erg vermakelijke auto met prima prestaties. De gegenereerde downforce maakt ook indruk. De auto valt eind dit jaar te bestellen, al zijn de prijzen nog niet vastgesteld.