Stamboom van de Ford Fiesta

Samen met modelnamen als de Volkswagen Golf en Passat, de Mercedes S-klasse, de BMW 3-, 5- en 7-serie en de Honda Civic behoort de Ford Fiesta tot de evergreens in autoland. Volgende maand maakt alweer de achtste generatie zijn opwachting. Alle reden voor een tijdlijn van dit iconische model. ----- Bekijk alle Ford Fiesta occasions op Marktplaats.

1976-1983

Net als veel andere Europese merken begon ook Ford begin jaren 70 onder druk van de oliecrisis aan de ontwikkeling van een klein, zuinig model, nog onder de Ford Escort. De eerste Ford Fiesta stamt nog uit de tijd dat een rechter buitenspiegel een accessoire was. Kenmerken van de eerste Fiesta: een dwars geplaatste viercilinder benzinemotor in combinatie met voorwielaandrijving en een handgeschakelde vierversnellingsbak. Een facelift volgde in 1981.

1983-1989

De tweede Fiesta stond weliswaar op dezelfde bodemplaat als zijn voorganger, maar werd door vergaande wijzigingen toch gezien als een nieuw model. Het uiterlijk is nog wel te zien als een evolutie, maar drie van de vijf benzinemotoren waren nieuw ontwikkeld. Bovendien was voor het eerst een vijfbak leverbaar. In het tweede productiejaar leverde Ford voor het eerst een dieselmotor. Een facelift volgde in de tweede helft van 1986.

1989-1996

De derde Ford Fiesta was compleet nieuw. Een grote verandering betrof bovendien de toevoeging van een vijfdeurs hatchback. Voor het eerst deden destijds luxe zaken, zoals elektrisch bedienbare ramen, airco en stuurbekrachtiging, die tot dan toe aan hogere klassen waren voorbehouden, hun intrede. Een facelift volgde in 1994 en nadat de vierde generatie al was geïntroduceerd, liep dit model nog een jaar door als Fiesta Classic.

1995-1999

Net als bij de tweede generatie was ook de vierde vooral een doorontwikkeling van zijn voorganger. De bodemplaat was vrijwel gelijk, maar het uiterlijk had Ford slim veranderd en ook de techniek was vergaand aan de eisen van de tijd aangepast. Deze auto was technisch gelijk aan de derde Mazda 121 die in dezelfde fabriek in Keulen van de band liep. De Ford Ka (vanaf 1996) en de Ford Puma (een jaar later) deelden hun techniek eveneens met de vierde Fiesta.

1999-2001

Ford blijkt handig in het presenteren van nieuwe modellen die eigenlijk een doorontwikkeling zijn, want de vijfde Fiesta was opnieuw grotendeels gelijk aan zijn voorganger. Je zou bij dit model zelfs kunnen discussiëren of het een facelift of een nieuwe generatie betreft. Het front en de bumpers kregen in ieder geval een nieuw ontwerp en Ford paste de techniek weer aan, maar veel bleef bij hetzelfde.

2001-2008

Voor de zesde Fiesta nam Ford bij de ontwikkeling wel weer een blanco vel papier ter hand. Het model was niet alleen compleet nieuw, maar groeide ook flink, zowel in de breedte als de lengte. Verder verving Ford alle benzinemotoren door efficiëntere Zetec-versies. De diesels waren uitsluitend zogenaamde common-rail turbomotoren. Een facelift volgde in 2005.

2008-2017

Voor de zevende Fiesta, overigens ook geleverd als Mazda2, hanteerde Ford een inmiddels bekend principe: het voegde verse techniek en een nieuw uiterlijk toe aan het onderstel van zijn voorganger. De stuurbekrachtiging was bij deze editie elektrisch en ESP evenals een serie airbags behoren tot de standaarduitrusting. De facelift stond vanaf 2013 bij de dealers.

Vanaf juli 2017

Je vraagt je af waar het in dit segment ophoudt, maar de Fiesta die komende maand op de markt komt (zie ook openingsfoto) is opnieuw flink gegroeid, vooral in de lengte, met zeven centimeter. Geheel in lijn met de trend naar autonoom rijden, biedt Ford verschillende rij-assistentiesystemen aan, zoals een noodremassistent, parkeerhulp, een grootlicht-assistent en automatische cruise control.

Tweedehands Ford Fiesta

Met zo'n lange geschiedenis zal het niet verbazen dat op Marktplaats een enorm aanbod aan Ford Fiesta occasions te vinden is. Er staan maar liefst 2.300 exemplaren te koop, al vanaf de tweede modelgeneratie.

Ter ere van het 40-jarig jubileum van de Ford Fiesta gaf Ford in 2016 deze groepsfoto van alle tot dan geproduceerde generaties vrij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam