Aankooptips occasions: Honda Jazz (2008-2015)

De in het Engelse Swindon gebouwde Honda Jazz is verkooptechnisch nooit een hardloper geweest. Op het gebied van betrouwbaarheid trekt hij echter een lange neus naar de concurrentie. Een tweedehands Honda Jazz kopen? Bekijk snel het aanbod op Marktplaats. De Honda Jazz opereert in een van de drukst bevochten segmenten waarin auto's als de Volkswagen Polo, Renault Clio en Peugeot 207 de dienst uitmaken. Andere concurrenten zijn de Ford Fiesta, de Mitsubishi Colt en de Toyota Yaris. Een van de zaken waarmee de Jazz zich onderscheidt, is zijn flexibele interieur. Deze tweede generatie groeide zowel in de lengte (+ 55 mm) als de breedte (+ 22 mm). Het resultaat is bovengemiddeld veel hoofdruimte achterin waardoor zelfs grote volwassenen hier op langere ritten comfortabel toeven. De hoeveelheid ruimte maakt het zelfs mogelijk om, nadat de verschuifbare achterbank op slimme wijze in de laadvloer is opgeborgen (door Honda terecht 'magic seats' genoemd), een wasmachine te vervoeren. Bij een bezetting van twee personen is het met een laadvolume van 1.300 liter ook geen probleem om fietsen of een complete vakantie-uitrusting mee te nemen. Zonder fratsen kan er nog altijd een voor deze klasse enorme 399 liter in de bagageruimte met dubbele bodem.

Honda Jazz Hybrid

De tweede Honda Jazz is niet alleen groter en veelzijdiger, kopers hadden ook keuze uit meer aandrijfvarianten. Het aanbod bestond uit een 1.2 en 1.4 benzinemotor met 90 en 100 pk. Na de facelift van 2011 introduceerden de Japanners tevens de Honda Jazz Hybrid. Deze wordt aangedreven door een 1,3-liter benzinemotor van 88 pk die wordt ondersteund door een 14 pk sterke elektromotor. Standaard hadden de motoren een handgeschakelde vijfversnellingsbak, een zestraps automaat was optioneel op de 1.4. De Honda Jazz Hybrid is altijd gekoppeld aan een CVT-automaat.

ESP standaard

De uitvoeringen die Honda op de Jazz voerde, heetten Trend, Comfort, Elegance en Executive. Tot de standaarduitrusting horen zaken als centrale vergrendeling met keyless entry, elektrisch bedienbare ramen en spiegels, en een boordcomputer. Dankzij het zowel in hoogte als lengte verstelbare stuur en de in hoogte verstelbare bestuurdersstoel is lengte (of het gebrek daaraan) geen probleem bij het vinden van een goede zitpositie. Ook op het gebied van veiligheid heeft de Jazz veel te bieden. Uiteraard is er ABS, maar standaard ESP is in dit segment een bijzonderheid. Verder is er een batterij airbags om de inzittenden in het geval van een botsing te beschermen. Met al het voorgaande is de maximale score van vijf sterren in de botsproeven van EuroNCAP geen verrassing.

Hoe betrouwbaar?

En dan de hamvraag waarop we in het intro het antwoord al hebben verklapt: kun je een Honda Jazz occasion met een gerust hart kopen? Uiteraard bieden tweedehands auto's niet de zekerheden van nieuwe, maar in het geval van de Jazz kunnen we in ieder geval zeggen dat deze op het gebied van betrouwbaarheid met alle concurrentie de vloer aanveegt. Wel valt op te merken dat de bouwjaren 2009-2011 problemen met de ontsteking en/of bougies kunnen hebben. Verder weet de wegenwacht te melden dat remleidingen al vanaf een leeftijd van vijf jaar gevoelig zijn voor roest. Met deze zaken hebben we de meest opvallende potentiële problemen dan ook wel gehad.

Tweedehands Honda Jazz

Heb je na dit jubelverhaal zin om op Marktplaats te speuren naar een Honda Jazz occasion, dan vind je daar 150 exemplaren. Een zesde deel daarvan is hybride en een derde heeft een automaat. Prijzen starten momenteel net onder de 5.000 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam