Aankooptips occasions: Honda Accord (2008-2015)

Na maar liefst acht generaties Accord hield Honda het in 2015 met zijn middenklasser voor gezien. Jammer voor de automobilist, want de Japanner was altijd geweldig goed. Nam Honda afscheid met een auto waar je als occasion ook nog op kunt rekenen? ------ Een tweedehands Honda Accord kopen? Bekijk snel het aanbod op Marktplaats. ------ De schuld ligt bij de Duitsers. Het zijn hun Audi A4, BMW 3-serie en Mercedes C-klasse waardoor de Honda Accord steeds meer terrein verloor. De meeste kopers in dit segment willen kennelijk toch als 'premium' gepositioneerde modellen. Ondertussen opereren auto's als de Mazda 6, de Ford Mondeo en de Toyota Avensis wat verkoopcijfers betreft steeds meer in de marge.

Honda Accord Tourer

De achtste generatie Honda Accord is sinds de zomer van 2008 onder ons als sedan. Enkele maanden later arriveerde de stationwagon, de Honda Accord Tourer. Hoewel de achtste Accord langer en breder dan zijn voorganger is, hebben de inzittenden geen overdreven hoeveelheid ruimte tot hun beschikking. Voor de Tourer geldt zelfs dat de inhoud van de laadruimte afnam. Die bedraagt normaal 406 en bij een neergeklapte achterbank 1.252 liter. Ter vergelijking: zijn voorganger bood maar liefst 400 liter meer. Gebleven is echter de sportieve positionering. Die betreft zowel de benzinemotoren – die liever toeren maken dan trekkracht bieden vanaf 'onderin' – als het onderstel.

ESP standaard

Honda heeft de Accord goed uitgerust. Comfort biedende extra's als klimaatcontrole, een boordcomputer en een uitgebreid audiosysteem zijn standaard. Ook met de veiligheid is het in orde. Zo is er een hele serie airbags en zijn ABS en ESP standaard. Bij de botsproeven van EuroNCAP haalde de Honda Accord de maximale score van vijf sterren.

Alleen viercilinders

Waar de eerdergenoemde Duitse concurrentie ook zescilinders in het aanbod heeft, konden kopers van de Honda Accord alleen kiezen uit viercilinder benzine- en dieselmotoren. Maar dit zijn dan wel allemaal krachtpatsers; instapversies met rond de 100 pk bood Honda niet. De benzinemotoren hebben 156 tot 201 pk, de diesels 150 tot 180 pk. Uiteraard zijn de diesels het zuinigst met een gemiddeld verbruik van 6 l/100 km. De basis benzinemotor heeft een liter meer nodig en de sterkste motorisering verbruikt ongeveer 8 l/100 km.

Bij de besten

En zo belanden we bij de reden waarom het jammer is dat we in Europa de Honda Accord moeten missen: zijn betrouwbaarheid. Uit de apk-statistieken zijn bijvoorbeeld geen opvallende mankementen over de Accord bekend. De wegenwacht bericht slechts over problemen in de bekabeling met betrekking tot de airco en de achterlichten. Verder kunnen de diesels uit zichzelf wel eens hoge toerentallen gaan draaien, maar dit probleem heeft Honda middels een software-update verholpen. De Accord behoort absoluut tot de de meest betrouwbare modellen in zijn klasse. Er wordt wel eens geklaagd over de relatief hoge kosten voor vervangingsdelen, maar een leuk weetje is dat dit simpelweg een gevolg is van de lage vraag.

Tweedehands Honda Accord

Het aanbod Honda Accord occasions op Marktplaats illustreert dat dit model in de marge opereerde. Van de laatste generatie staan slechts 26 exemplaren te koop. Prijzen starten rond de 10.000 euro, maar dan heb je er wel een met slechts rond de 100.000 kilometer op de teller waaraan je nog jaren plezier beleeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam