Oldtimers uit de winterslaap

Dit weekend mogen oldtimers eindelijk uit hun winterslaap worden gewekt. Om dat te vieren staat er voor liefhebbers meteen een toerrit op het programma. De start? Zondag 1 maart om 00:01 uur. Ja, oldtimerbezitters hebben er flink de p... in dat hun 25 jaar oude auto's deze winter voor het eerst niet meer de weg op mochten. Tenminste, als zij in aanmerking wilden komen voor het gereduceerde tarief van maximaal 120 euro wegenbelasting per jaar. Tot 1 januari 2014 waren dit soort voertuigen altijd vrijgesteld van wegenbelasting, maar de overheid heeft die leeftijd opgetrokken naar 40 jaar. Dat terwijl de leeftijd voor klassiekers in de ons omringende landen op 30 jaar staat. Zoals zo vaak in het verleden wordt de auto weer eens als melkkoe gebruikt.

Diesel en LPG op zwarte lijst

Het aangepaste wegenbelastingtarief had echter wel een aantal strenge voorwaarden. Allereerst zijn diesels en LPG-auto's uitgesloten onder het mom van luchtvervuiling. Dat oude diesels rotzooi uitbraken, oké, maar LPG-auto's? Die zijn nagenoeg net zo vervuilend als of schoner dan auto's met benzinemotor. Daarnaast mogen autobezitters die voor het gereduceerde tarief in aanmerking willen komen, hun klassieker in de maanden december, januari en februari niet gebruiken. Sterker nog, ze worden zelfs verplicht deze in die maanden van de straat te halen en te stallen. Op deze manier worden mensen die een oude auto als hobby hebben dus nog dubbel gestraft ook.

Eerste toerrit van het jaar

Hoewel de nieuwe oldtimerregeling een drama is voor oldtimerspecialisten en hun toeleveranciers, heeft de verplichte stalling bedrijven die onderdak aan auto's kunnen bieden, juist gestimuleerd. Een daarvan, Oldtimerstalling Limburg, organiseert in de nacht van zaterdag op zondag de eerste toerrit van het jaar. Die start vanaf het marktplein van Elsloo in Zuid-Limburg en voert over 100 kilometer door het omliggende heuvellandschap. De starttijd van de nachtrit is het moment dat de stallingsverplichting afloopt. Voor deelnemers die van verder komen is er een tweede starttijd van 00:45 uur.

Rechtszaak tegen de Staat

Overigens is nog helemaal niet gezegd dat de nieuwe regeling ook overeind blijft. Een aantal belangenbehartigers en oldtimerbezitters heeft zich verenigd in de Stichting Autobelangen. Zij voeren campagne om de nieuwe wetgeving terug te draaien en hebben de Staat voor de rechter gedaagd, vanwege de onjuistheid van de eerdergenoemde milieugronden. De nieuwe wet zou onreglementair zijn en de regeling zou niet de miljoenen opleveren die de Staat als motivatie voor de wijziging heeft gebruikt. De eerste van een serie van vijf rechtszaken diende gisteren voor de rechtbank in Breda. Deze zomer volgt naar verwachting de uitspraak. Wij houden u op de hoogte.
Peugeot, Volvo, Alfa

Deze drie gestalde klassiekers, een Peugeot 404, een Volvo 'Kattenrug' en een Alfa Spider, mogen vanaf komende zondag de weg weer op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam