Wat een plaatje! – Lada Niva

Soms staat een auto er wel héél mooi bij. En dan is het tijd om een foto te nemen. Ik deed het in de afgelopen jaren zo’n duizend keer. Op deze plek deel ik mijn favoriete autofoto’s met jullie. Vandaag is het de beurt aan deze Lada Niva, geschoten in Kroatië.

Gebouwd sinds de seventies

Eerst even over de auto: de Lada Niva. Nog ver voordat de markt van de compacte SUV’s floreerde met modellen als de Kia Sportage, Ford Ecosport en Renault Captur was er een andere, niet te grote auto op hoge poten: dit Russische model. In tegenstelling tot de SUV's van nu was de Lada heel prima in staat om je bij te staan in berg- en blubberachtig gebied. De Niva was er om het Russische, wat krakkemikkige, wegennetwerk te trotseren: hij beschikte over vierwielaandrijving en stond serieus hoog op zijn poten. Nu zeg ik ‘was’, ‘beschikte’ en ‘stond’, maar eigenlijk klopt dat niet: het model, gebouwd sinds eind jaren 70 door Autovaz, is nog steeds in productie. Hier in West-Europa is–ie alleen niet meer nieuw bij de dealer verkrijgbaar. De primitieve auto voldoet niet meer aan de Europese richtlijnen. Wel zijn er nog genoeg liefhebbers van het apparaat te vinden…

Twee te koop

Als je nu op Marktplaats op zoek gaat naar een Lada vind je er niet veel. Op het moment van schrijven zijn het er slechts acht. En daarvan zijn er maar twee een Niva: de een kost zo’n twee mille, maar die ziet er volgens de adverteerder slecht uit, heeft jaren stilgestaan en heeft Duitse papieren. De ander moet het dubbele opbrengen. Dit is een origineel in Nederland geleverde auto met 90.000 kilometer op de teller.
Er staan niet veel Niva’s te koop op Marktplaats, maar ze zijn er wel!

Er staan niet veel Niva’s te koop op Marktplaats, maar ze zijn er wel!

De cijfers in de advertentie vertellen veel over het karakter van de Niva: hij weegt 1.185 kilo, heeft 83 pk en gaat van 0 naar 100 in een whoopin’ 19 seconden. En dan is het hoogstwaarschijnlijk nog iets van een halve minuut naar de topsnelheid van 137 km/u. Maar goed de Niva (Russisch voor ‘veld’) is ook geen snelwegkoning: het kloeke ding maakt zoals gezegd vooral indruk in het terrein.

Herrieschoppende donderwolk

Ikzelf ben een fan van de Niva. Hij past tussen de echte terreinlegendes als de Land Rover Defender en Mercedes-Benz G-Klasse, maar dit is dan een compacte, sympathieke tegenhanger uit het oosten. Op vakantie in de landen die vroeger achter het ijzeren gordijn gelegen waren, kom je ze nog veel tegen. Zo ook in Kroatië. We liepen een rondje door de haven van Crikvenica in Kroatië. Er kwam een grote bui aan: het was tijd om de auto op te zoeken. Maar toch moest ik eerst even deze foto maken. Een visser had zijn Niva aan de kade geparkeerd. De doffe, babyblauwe lak steekt prachtig af bij de donkergrijze donderwolk die herrie komt schoppen op het eiland Krk en omstreken. En dan ook nog dat witte gebouwtje op de achtergrond, nog net verlicht door de zon… Zoals ik al zei: soms staat een auto er wel héél mooi bij (zie openingsfoto).
Je komt de Lada Niva veel tegen in bergachtige gebieden. Deze vond ik in de Spaanse Pyreneeën.

Je komt de Lada Niva veel tegen in bergachtige gebieden. Deze vond ik in de Spaanse Pyreneeën.

Ben je enthousiast geworden en wil je zelf ook op zoek naar een leuke Lada? Klik dan hier voor het aanbod op Marktplaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam