Schatkamer Marktplaats: Mazda RX-8 (2003-2012)

De Mazda RX-8 is een semi-moderne sportauto met een aantrekkelijke combinatie van eigenschappen. Hij combineert het gemak van vier portieren en evenzoveel zitplaatsen met het uiterlijk van een coupé en is tweedehands zeer betaalbaar, maar toch exclusief. --------- Bekijk alle Mazda RX-8 occasions op Marktplaats. --------- Middenklasse sportcoupés, en dan in het bijzonder die van niet-Duitse makelij, zijn bij ons nooit in grote aantallen verkocht. De Mazda RX-8 stond op dit gebied niet alleen, want concurrenten als de Nissan 350Z en de Honda S2000 zie je eveneens zelden in het straatbeeld.

Innovatief

De RX-8 onderscheidt zich op een aantal punten van zijn (Japanse) concurrenten. Als enige was hij uitsluitend leverbaar als coupé, maar belangrijker en unieker zijn de toepassing van een zogenaamde rotatiemotor en de vier portieren. De rotatie- of Wankelmotor (naar zijn uitvinder, de heer Wankel) heeft twee roterende schijven in plaats van zuigers die in cilinders op en neer bewegen. Voordelen hiervan zijn minder draaiende delen en een gelijkmatiger trekkracht, maar daar tegenover staat een tot zestien procent hoger brandstofverbruik dan van een vergelijkbare zuigermotor. De manier waarop Mazda de vier portieren heeft toegepast is eveneens bijzonder, vooral in een sportcoupé. De achterste twee scharnieren achterwaarts open om de instap voor de achterpassagiers te vergemakkelijken. Een zeer innovatieve oplossing waardoor de RX-8 als enige in zijn klasse plaats biedt aan vier volwassenen.

Twee motoren

Mazda heeft twee versies van de rotatiemotor in de RX-8 aangeboden, beide met een inhoud van 1,3 liter en een gewicht van slechts 124 kilogram. Er was een met 192 pk en een met 231. Ze waren standaard gekoppeld aan achtereenvolgens een handgeschakelde vijf- of zesversnellingsbak. Een vier- of zestraps automaat was optioneel. De snelste versie is in staat tot een sprint van 0 naar 100 km/u in 6,4 seconden en heeft een topsnelheid van 235 km/u. In zijn klasse geen duizelingwekkende prestaties, maar de RX-8 biedt daarentegen wel een zeer uitgebalanceerd stuurgedrag. De compacte rotatiemotor zit net voor de vooras gemonteerd, waardoor de RX-8 feitelijk een middenmotor heeft. Dit resulteert in een gewichtsverhouding die nagenoeg 50:50 is met een neutrale wegligging als resultaat.

Opvolger van de Mazda RX-7

De RX-8 was de opvolger van de Mazda RX-7 die het merk van 1978 tot 2002 in drie generaties aanbood. Vermeldenswaard over de RX-8 zelf is verder dat hij is gebouwd op de bodemplaat van de Mazda MX-5.

Tweedehands Mazda RX-8

Hoewel de Mazda RX-8 in ons land slechts zeer weinig is verkocht, vind je op Marktplaats momenteel toch een kleine 30 occasions van deze bijzondere auto. Daarbij zitten ook geïmporteerde exemplaren, wat helemaal geen bezwaar is, als de historie van de auto en/of de staat van onderhoud maar bekend is. Prijzen starten al vanaf zo'n 2.000 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam