Aankooptips occasions: Skoda Roomster (2006-2015)

De Skoda Roomster is een vijfdeurs midi-MPV op basis van de Skoda Octavia en de Fabia II. Het Tsjechische merk introduceerde de Roomster in 2006. Vier jaar later volgde de facelift, waarna het model nog vijf jaar doorliep. De Roomster concurreert met auto's als de Renault Kangoo, de Opel Meriva, de Citroëns Nemo en Berlingo, de Renault Scénic en de Fiat Qubo. -------- Bekijk alle Skoda Roomster occasions op Marktplaats. -------- De naam Roomster is een samentrekking van Room en Roadster. Hiermee wil Skoda de ruimte/veelzijdigheid en de rijeigenschappen van het model tot uitdrukking brengen. Zijn hoge achterkant herbergt inderdaad veel binnenruimte, maar van de rij-eigenschappen van de Roomster moet je niet meer verwachten dan van de modellen waarvan hij is afgeleid. De inhoud van de bagageruimte is echter flink en variabel: van 455 tot 1.555 liter. De tweede zitrij heeft drie stoelen die allemaal verwijderd kunnen worden. Doet men dit met de middelste (kleinste) stoel, dan blijven twee forse zitplaatsen over die bovendien ook nog eens over een afstand van elf centimeter te verschuiven zijn.

Motoren

Voor de motoren heeft Skoda een greep gedaan uit het VAG-assortiment (Volkswagen). Het benzine-aanbod start met een 1.2 (65 pk) en loopt door tot een 1.6 met 105 pk. Standaard zijn deze motoren gekoppeld aan een handgeschakelde versnellingsbak. Alleen in combinatie met de sterkste 1.6 leverde Skoda optioneel een automaat. De TDI-motoren waren er als 1.4 (75 of 80 pk) en als 1.9 (105 pk). Na de facelift kwam er een nieuwe 1.2 TSI met 105 pk die ook tezamen met Volkswagens DSG-versnellingsbak (een geautomatiseerde handbak) beschikbaar was.

Veiligheid

De Skoda Roomster was destijds op het gebied van veiligheid helemaal bij. Op de basisuitvoering was ESP nog een ruim 500 euro kostende optie, maar ABS en een serie airbags (voor, opzij en hoofd) waren wel standaard. Rij-assistentiesystemen waren er ten tijde van de ontwikkeling van de Roomster nog niet. Bij de botsproeven van EuroNCAP haalde de Roomster de maximale score van vijf sterren.

Betrouwbaarheid

Op het gebied van betrouwbaarheid scoorde de Roomster vanaf zijn introductie goed. Vanwege de gedeelde techniek zijn veel motortechnische problemen hetzelfde als die van Volkswagen. Uniek voor de Roomster is dat een bout rechts op het motorblok soms de bedrading van het injectiesysteem kan beschadigen waardoor kortsluiting ontstaat en een zekering springt. Dit is eenvoudig te verhelpen. Verder noteert de Roomster ook bij de apk-keuringen bovengemiddeld goede cijfers.

Tweedehands Skoda Roomster

Op Marktplaats staan momenteel 70 Skoda Roomster occasions. Omdat deze auto vooral door particulieren is gekocht, is het benzineaanbod veel groter dan het aanbod diesels. De standaarduitrusting van de Roomster is bescheiden. Wie prijs stelt op zinvolle zaken als airco, radio en een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel kan het beste uitkijken naar de uitvoeringen Ambition en Elegance.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam