Aankooptips occasions: Suzuki Grand Vitara (2005-2015)

De Suzuki Grand Vitara is een compacte SUV met permanente vierwielaandrijving die bij ons van 2005 tot 2015 is geleverd. Het is een drie- of vijfdeurs SUV met achtereenvolgens 4,15 en 4,57 meter lengte. Het model kreeg geen opvolging, maar omdat de nieuwe Vitara (vanaf 2015) alleen als vijfdeurs leverbaar is, kunnen we die deels als opvolger bestempelen. Met voorganger Vitara was Suzuki vanaf 1988 eigenlijk een van de trendsetters in de SUV-klasse. Hij had een ruig uiterlijk, maar was tegelijkertijd op de stadse autokoper toegesneden. Bovendien had hij ontegenzeggelijk terreinkwaliteiten; met de meeste SUV's van tegenwoordig in deze klasse kom je in het terrein niet ver. Met de Suzuki Grand Vitara wél, mede dankzij een bodemvrijheid van 20 centimeter.

Wielophanging

Met de tweede generatie verving Suzuki de starre achteras door een onafhankelijke achterwielophanging, een concessie naar de kopers die zich 99% van de tijd over asfalt willen verplaatsen. Met een draaiknop kan de bestuurder een centraal differentieel bedienen om de aandrijfkracht over de voor- en achteras te verdelen. Op dezelfde manier kan het aandrijfmoment via een terreinversnelling worden vergroot.

Bagageruimte

Zoals in veel SUV's hebben de inzittenden ook in de tweede Grand Vitara veel ruimte en dankzij de verhoogde zitpositie bovendien een goed uitzicht. De driedeurs is bovendien vijf cm korter dan bijvoorbeeld een Volkswagen Golf VI, wat betekent dat je hem ook in de stad goed kwijt kunt. Dit model heeft vier zitplaatsen, terwijl de vijfdeurs er vijf heeft. De bagageruimte is via een opzij scharnierende klep toegankelijk en heeft een inhoud van 184 (driedeurs) of 398 liter (vijfdeurs). Met de rugleuning neergeklapt stijgen deze waarden naar 516 en 758 liter. Ter vergelijking: bij de Golf VI zijn dat 350 en 1.305 liter. Bij de botsproeven van EuroNCAP haalde de Grand Vitara vier van de vijf sterren; een goed resultaat. ABS en een serie airbags behoorden tot de standaarduitrusting.

Motoren

De Grand Vitara is gedurende zijn levenscyclus met een dieselmotor en verschillende benzinemotoren geleverd, zowel vier- als zescilinders. Het benzine-aanbod liep uiteen van een 109 pk 1.6 tot een 233 pk sterke 3.2 V6. De 2.0 en de 2.4 verbruiken ongeveer 10 l/100 km. Van de grootste en de kleinste varianten zijn geen gemiddelde verbruikswaarden bekend. De diesel was afkomstig van Renault: een 129 pk sterke 1.9 (gem. verbruik 9 l/100 km). De kleine benzinemotor kwam in tests nogal eens als traag naar voren, maar de turbodiesel werd juist als sterk en tegelijkertijd spaarzaam betiteld.

Kapotte turbo

De wegenwacht constateert bij de Grand Vitara een iets meer dan gemiddeld aantal mankementen. Deze hebben betrekking op snel slijtende remmen, storingen in het motormanagement en airbags en speling in de wiellagers. Het verouderingsproces wordt helaas vaak al na een jaar of drie zichtbaar door olielekkage van de motoren. Bij apk-keuringen kwamen bovendien relatief vaak kapotte turbo's van de dieselmotoren voor.

Tweedehands Suzuki Grand Vitara

Op Marktplaats staan zo'n 100 Suzuki Grand Vitara occasions te koop. Daarvan heeft 80% een benzinemotor en drie kwart is voorzien van een handgeschakelde versnellingsbak. Prijzen starten momenteel bij ongeveer 6.000 euro. Wie op zoek is naar een tweedehands Suzuki Grand Vitara kan ook een van zijn concurrenten overwegen, zoals de Toyota RAV4, de Volkswagen Tiguan, de Nissan Qashqai, de Kia Sportage en de Hyundai ix35. wk 23 Suz Gr Vitara driedeurs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam