Top 3 meest onzinnige auto’s met ‘sport’ in de modelnaam

Wat seks doet voor veel producten, doet sport voor auto's. Sport verkoopt. Dus strooien fabrikanten te pas en te onpas met deze toevoeging wat steeds hilarischer vormen begint aan te nemen. Bij de combinatie ’auto’ en 'sport' gaan mijn gedachten al snel naar het circuit. Getunede motoren, spijkerharde onderstellen en kuipstoelen die je vasthouden als een dwangbuis, worden ingezet in de strijd naar snellere rondetijden. In de showroom kunnen opties als spoilers, sportonderstellen en snellere motoren de sfeer van sportiviteit nog wel oproepen. Maar steeds vaker is de link naar snelheid, behalve in de modelnaam, ver te zoeken.

De genen van Ferrari

Merken zoals BMW, Alfa en natuurlijk Ferrari, floreren dankzij recent behaalde kampioenschappen of teren met hun imago op successen uit een grijs verleden. Fabrikanten die vanouds in de autosport zitten, koesteren hun sportieve genen en houden het verleden succesvol levend met complete modellijnen. De auto's van BMW M en Mercedes AMG zijn daarvan voorbeelden.

Seat: geforceerd sportief

Andere merken proberen geforceerd een sportieve familiestamboom te kweken. Seat kreeg na de overname door Volkswagen in 1990 van het moederconcern al snel een sportief imago in de maag gesplitst. Het merk moest immers de concurrentie met Alfa aan gaan. Dit werd kracht bijgezet door deelname aan het WRC (World Rally Championship – de F1 van de rallysport). Succes in de hoogste klasse bleef uit, maar door een constante stroom modellen met vooral optische kenmerken uit de racerij, werd sportiviteit langzaam maar zeker toch onderdeel van het merkimago.

Betoverend

Het cultiveren van een sportief verleden of door deelname aan autosport sportieve genen creëren, begrijp ik. Maar het grappige is dat 'sport' volgens de fabrikanten kennelijk zo betoverend op ons consumenten werkt dat zij zichzelf en sommige modellen er ook volledig belachelijk mee kunnen maken. Drie voorbeelden. Weet jij er nog meer te noemen? 1. Land Rover Discovery Sport wk 52 LaRo Disco Sport De auto die de aanleiding vormt voor dit onderwerp. Ik wist niet wat ik las toen ik voor het eerst over de opvolger van de Land Rover Freelander las. Land Rover, het edele Britse 4WD-merk waarmee het circuit net zo verbonden is als Ferrari met ploeteren door de modder. Het eerste (en tientallen jaren lang enige) model van dit merk, de Defender, is nota bene ontwikkeld voor gebruik door boeren. Maar in navolging van de discutabele Range Rover Sport in 2005 heeft Land Rover kennelijk het licht gezien. In 2015 komt de Discovery Sport. 'Ik wil graag de Recaro's er bij bestellen. En de windsplitter.' Help me even overeind, want ik kom niet meer bij. 2. Volkswagen Golf Sportsvan Der neue Volkswagen Golf Sportsvan Volkswagen heeft niet voor niets de opvolger van de Golf Plus omgedoopt in Golf Sportsvan. Maar wat er sportief is aan een verhoogde Volkswagen Golf ontgaat mij. Misschien krijgen kopers er een jaarabonnement voor Circuit park Zandvoort bij cadeau? 3. Kia Sportage wk 52 Kia Sportage Heeft het Koreaanse merk een SUV voor deelname aan de Dakar rally in huis? Welnee, het is gewoon een doorsnee gezinsauto. Ideaal voor forenzen om mee in de file te staan, want de hoge zit maakt het verkeer zo overzichtelijk. Niks geen snelle looks, laat staan bijzondere prestaties, gewoon een vlotte naam. Die trouwens best goed verzonnen is, dat dan weer wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam