Wat een plaatje: VW Transporter III

Soms staat een auto er wel héél mooi bij. En dan is het tijd om een kiekje te trekken. Ik deed het in de afgelopen jaren zo’n 1.001 keer. Op deze plaats deel ik mijn lievelingsplaatjes met jullie. Vandaag is het de beurt aan (met de baard in de keel en een Berlijns accent) de derde generatie van de Volkswagen Transporter, de klassieke Volkswagen-bus, geschoten aan de kade in Kopenhagen.

De meest puberende auto

Spieren en vetmassa zijn onderweg, de talgklieren draaien overuren en alles dat er al is, moet kapot. Ik heb het natuurlijk over de pubertijd. Knokkig, vettig en bozig bevolken de adolescenten onze en steeds meer hun wereld. De derde generatie van de Volkswagen Transporter vind ik de meest puberende auto van allemaal. Toen-ie nog een kleintje was, was de VW-bus immers, net als een kind, veel schattiger. Iedereen vindt de T1 (met zijn snoezige V-neusje) en de T2 (dat andere droppie) om op te vreten, maar om van de T3 te houden… Dát vergt iets meer geduld en aandacht. Maar, hoe lastig in de omgang ook, pubers zijn interessant. Alleen dan wel op hun eigen manier. Ze zijn in elk geval vaak boeiender dan de meeste grote mensen. En dat is meteen nog een overeenkomst met de VW Transporters: de T4, T5 en daar de ‘opvolger’ van zijn allemaal wel erg volwassen geworden. In autoland betekent dat ook vaak: minder spannend.

Rauw als Berlijn

Het is nog even niet zo ver, maar natuurlijk: publiekslievelingen T1 en T2 komen ook nog wel een keer voorbij in deze fotoserie. Het is gewoon makkelijk scoren voor een autoredacteur, een stukje over zo’n modelserie waar iedereen wel een beetje van houdt. Het wordt een verhaal waar je meteen een glimlach van op je gezicht krijgt. Het zijn immers zulke schattige busjes… Hoe anders is het bij de T3, de besteller die vanaf 1979 de busjes- kaas- en stoffenmarkt kwam bevolken. Hij kijkt niet vrolijk uit zijn ogen en waar eerst nog chroom de boel opsierde, zit je nu naar een stel plastic bumpers te loeren. Dan het technische concept met de motor achterin: kwam dat eerst nog logisch en guitig over, bij het derde model blijkt het opeens een sta-in-de-weg te zijn. Waar de eerste bus met het grote VW-logo associaties oproept met hippies, surfers en liefde, gedijt de bus waar we het vandaag over hebben vooral goed op plekken waar beton, staal en graffiti het uitzicht bepalen. De auto is daarmee rauw als Berlijn. En dus houd ik ervan.
Vergeet Checkpoint Charly, De Brandenburger Tor en dat verlaten vliegveld: als je naar Berlijn gaat, kun je ook gewoon auto’s kijken!

Vergeet Checkpoint Charly, De Brandenburger Tor en dat verlaten vliegveld: als je naar Berlijn gaat, kun je ook gewoon auto’s kijken!

Kunststof nog niet in de bonus

Een VW Transporter generatie 3 vind je zo op Marktplaats. Ze staan onder bestelauto’s, personenauto’s en oldtimers. Je kunt natuurlijk gaan voor een dichte. Die zijn er vanaf zo’n 3.000 euro. Wil je er een camper van maken? Mik twee matrasjes achterin en dan werkt het al. Campingaz-stelletje mee, koelkast op de sigarenaansteker, een gezellig soundsystem in de bagage en alles voor een onvergetelijke roadtrip is binnen handbereik. Lijkt me wel wat... En dan zou ik het liefst een two tone exemplaar willen, met nog nét de chromen bumpertjes. Tijdens de allereerste bouwjaren van dit model waren de kunststof bumperpartijen namelijk nog niet in de bonus. Maar goed: naar een strak oudje is het zoeken als naar een speld in de hooiberg. Pick-ups zijn er om een of andere reden altijd wel te vinden en kant en klare campertjes behoren ook nog tot de mogelijkheden. Een aardig geconserveerd vintage exemplaar staat op Marktplaats voor bijna 20 mille.
Glimmend lichtblauw en klaar voor een onvergetelijke kampeertrip: deze happy camper staat gewoon op Marktplaats.

Glimmend lichtblauw en klaar voor een onvergetelijke kampeertrip: deze happy camper staat gewoon op Marktplaats.

Kopenhaagse krakerbak

Kopenhagen is een stuk minder rauw dan Berlijn, maar hoe Scandinavisch opgeruimd de stad ook moge zijn: toch hebben ze er krakers (die bevolken daar een compleet eigen eiland), graffiti en een haven. En dan duurt het niet lang voordat je een T3 tegen het lijf loopt. Het exemplaar op de foto, een 4WD-versie nog wel, stond er stoer te wezen aan de Nyhavn. Ik vind de letterdecoratie wel wat hebben eigenlijk…

Krakers, coffeeshops en een T3 met koeienprint. Dresden is ook al zo'n rauwe stad waar je de T3 veel tegenkomt.

Heb jij ook een bijzondere, mooie, grappige of dierbare autofoto die je zou willen delen? Stuur hem dan naar redactie@marktplaats.nl - met of zonder anekdote - en misschien zie je jouw foto (en verhaal) binnenkort wel terug in een speciale blog. ----- Wil je een Volkswagen Transporter III kopen? Klik dan hier voor het aanbod op Marktplaats. Of klik hier voor alle andere klassiekers en oldtimers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam