Wijs op weg: wegwijs in navigatieland

We doen steeds minder zelf in de auto. Volledig inzetbare zelfrijdende auto’s laten (gelukkig?) nog even op zich wachten, maar wat dacht je van climate control, elektrische ramen, boordcomputers, automatische verlichting en regen-, en parkeersensoren? Je hoeft in de auto nauwelijks meer om je heen te kijken, knoppen in te drukken of na te denken. Zo ook met navigatie. Nog niet zo heel lang geleden moesten we elke route vooraf uitstippelen of met een stapeltje plattegronden op reis gaan. De huidige navigatiesystemen en -apps maken het bereiken van je bestemming een stuk eenvoudiger. Dan alleen nog de vraag: waar kies je voor? Er is tegenwoordig eigenlijk geen reden meer om te verdwalen. Je hoeft alleen maar je bestemming in te voeren in je navigatiesysteem en je kunt op weg. Goed, het kunnen soms eigenaardige landweggetjes of ‘toeristische’ routes zijn, die je tegenkomt, maar aankomen zul je (bijna) altijd. Goed nieuws is ook dat het niet veel geld hoeft te kosten. Losse systemen zijn (nieuw) al te koop voor rond de zestig euro en iedereen met een enigszins capabele smartphone kan via een gratis navigatie-app eenvoudig de weg vinden. Als het al ingebouwd zit in je auto is het helemaal mooi, maar dit kun je ook later zelf nog (laten) doen, al is deze optie doorgaans een stuk prijziger dan een los systeem. Hieronder de opties op een rij:

Inbouwnavigatie

Heb je geen zin in losse snoeren in de auto, plekken op je voorruit, of het steeds erop of eraf moeten halen van je navigatiesysteem, kies dan voor een systeem dat je kunt inbouwen in jouw specifieke automodel. Je hebt dan grofweg twee opties:

Merk-eigen navigatie

Dit is het navigatiesysteem zoals het betreffende merk het bedoeld heeft en in zijn auto’s levert, zoals bijvoorbeeld het MyFord-systeem of iDrive van BMW. De kaarten zijn soms wat minder snel up-to-date maar de integratie (inclusief bediening) in de auto is optimaal en er wordt vaak allerlei voertuiginformatie getoond die je op alternatieve apparaten niet hebt. Zoek bij deze merk/model-eigen navigatie specifiek op jouw automodel - bijvoorbeeld 'Volkswagen Golf' - voor een passend systeem. Denk hierbij aan bedragen van minstens 500 euro, maar soms ook wel twee tot drie keer zoveel.

Navigatie met smartphone-verbinding

Met een smartphone-compatibel navigatiesysteem kun je veel apps van je smartphone op een ingebouwd scherm in je auto reproduceren. Dus ‘gewoon’ je navigatie-app, maar ook muziek (streaming) apps, podcasts en YouTube. Verder kun je eenvoudig handsfree bellen en bijvoorbeeld berichten versturen met stembediening. Zoek hiervoor - binnen de rubriek Navigatiesystemen - op termen als ‘Android’ ‘(Apple) Car Play’ of ‘Smartphone’. Doorgaans is dit iets goedkoper dan de optie hierboven maar vaak kost een dergelijk systeem ook wel rond de 400 euro.

Auto met ingebouwde navigatie

Is ingebouwde navigatie belangrijk voor jou, dan is het natuurlijk slim om bij het kopen van een nieuwe auto deze optie aan te vinken. Dat scheelt je achteraf weer tijd en vaak ook geld. Koop je bij een dealer en zit de navigatie er nog niet standaard bij, dan is het een goed idee om dit in de onderhandelingen mee te nemen. Vaak zijn dealers eerder bereid je een mooie korting op opties te geven in plaats van een (veel) lagere aankoopprijs.

Los navigatiesysteem

Een (meestal) goedkopere optie is een los, draagbaar navigatiesysteem. Ja, het is even wat werk om hem in de auto te zetten en eruit te halen, maar aan de andere kant kun je de navigatie wel in verschillende auto’s gebruiken (zoals een tweede auto of een huurauto). Het bekendste merk is TomTom, maar ook Garmin, Gründig, Pioneer, Mio, Blaupunkt hebben goeie systemen in hun assortiment. Bevestig het apparaat aan de meegeleverde houder, plak deze aan je voorruit of op/aan je dashboard en je kunt gaan! Er zijn overigens ook speciale disks of beanbags voor op je dashboard op de markt (respectievelijk schijven en een soort loungekussentjes voor het comfortabel en stabiel plaatsen van je navigatie-unit). Oh, en neem ook nog even een snoertje mee om hem op te kunnen laden; indien je totale reisduur meer dan twee uur bedraagt is dit sowieso noodzakelijk. Het voordeel ten opzichte van navigatie met je smartphone is dat de kaarten voorgeïnstalleerd zijn en dus niet live gedownload hoeven worden met behulp van een internetverbinding. Prijzen variëren enorm - vanaf zo’n 50 tot 350 euro - afhankelijk van de opties en grootte van het scherm. Let ook even op of je eventueel nog extra moet betalen voor live verkeersinformatie of flitserupdates.

Smartphone-navigatie

Navigeren via je smartphone is helemaal geen armoedige oplossing. Sterker nog, verschillende apps zijn heel exact, up-to-date en geven live verkeersupdates. En met de grote schermen van smartphones van tegenwoordig is het aflezen van de route en bedienen van de telefoon ook heel eenvoudig. Ga wel even op zoek naar een stevige telefoonhouder en regel een USB-autolader, want voor je het weet is je batterij leeg. Voorbeelden van populaire navigatie-apps zijn Google Maps, (Apple) Maps, Waze, Here, Sygic, TomTom Mobile, en Navigon (van Garmin). Noot: gebruik je gezonde verstand Navigatie in de auto maakt het leven makkelijk, maar het is altijd goed om zelf mee te blijven denken en kijken, want het navigatiesysteem kan er ook wel eens naast zitten. Als je midden op de snelweg hoort dat je bij de rotonde rechtsaf moet, draai dan niet blindelings aan je stuur om met je neus in de vangrail te eindigen. Dit soort dingen wil je het liefst voorkomen: Blijf ook gewoon op de borden kijken en houd in je achterhoofd waar belangrijke plaatsen op je route ten opzichte van elkaar liggen. Dan kun je het altijd zelf 'overnemen' en zul je nooit drastisch verkeerd rijden. Klaar om verstandig op weg te gaan? Dan wens ik je veel reis- en navigatieplezier! --------- Klik hier voor alle navigatiesystemen op Marktplaats.

Verkopen

Wil je overigens een navigatiesysteem verkopen, bijvoorbeeld omdat je overgestapt bent op een nieuwer exemplaar, klik dan hier om meteen een advertentie te plaatsen. Elke dag bekijken bezoeken 450 geïnteresseerde kopers de navigatie-rubriek - zoals je op deze pagina kunt zien - dus je hebt veel kans op succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam