Gezinnen: Ruimte boven veiligheid

Maartje, een HR-adviseur uit Utrecht, had een fijne, kleine Opel Adam maar moest met een tweede kindje op komst serieus op zoek naar een ruimere auto. “Ik was al een tijd op zoek naar een andere auto, maar stelde het steeds uit. Mijn oude autootje uit 1999 heb ik met heel veel plezier gereden en was met zijn 2-deurs prima met één kindje, maar met gezinsuitbreiding op komst was ik toe aan een nieuwe en grotere auto. We gingen proefritjes maken nadat ik eerder die week al rond was gaan neuzen op Marktplaats.”

Geen voetjes in de rug

“En dit is hem geworden! Een Seat Altea XL. Wat vond ik dat spannend, zo’n grote aankoop. Maar wat ben ik er blij mee! Het belangrijkste waarop ik bij de keuze op heb gelet? Toch wel de ruimte. Kinderwagen moet achterin passen. En dan moet er genoeg ruimte overblijven voor een Maxi-Cosi. In principe kun je die op elke achterbank wel kwijt. Maar wat je niet moet vergeten: een autostoel heeft ook beenruimte nodig, zeker als je kleine wat langer wordt. De bijrijder moet ook nog comfortabel zitten, dus liefst zonder schoppende voetjes in de rug.”

Vrijheid

“Waarvoor wij de auto nodig hebben? Kort gezegd: de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Alleen al voor familiebezoek zouden we niet zonder auto kunnen. Mijn ouders wonen in Drenthe. Gelukkig zijn ze in goede gezondheid, maar het is moeilijk voor ze om zelf de weg op te gaan en te reizen. We proberen daarom in ieder geval een keer per maand bij mijn ouders langs te gaan. Stel je dat we iedere keer met de trein en bus die zouden moeten maken. Ik ben bang dat m’n ouders hun kleinkinderen toch minder vaak zouden zien dan nu het geval is.” “Op vakantie is zo’n ruime wagen natuurlijk ook best handig. Als jong gezin heb je veel bagage te verstouwen: koffers met kleren, speelgoed, kinderwagen, kinderzitjes. Met de Altea moet dat zeker geen probleem zijn. En desnoods gaat er nog een dakkoffer bovenop. Lange ritten met de kinderen maken, kijken we eerlijk gezegd een beetje tegenop. Hoewel we nog niet naar het buitenland zijn gereden, staat dat wel op de verlanglijst. Mogelijk dat we volgend jaar naar Frankrijk gaan: hoe houd je het kroost achterin de hele rit zoet en rustig? Ik denk dat het een kwestie van wennen is. Misschien helpt de aanschaf van een entertainmentsysteem.”

Strenge veiligheidseisen

“Zeker, veiligheid is belangrijk. Met je kostbaarste bezit achterin wil geen risico lopen. Maar eerlijk gezegd vraag ik me af of er veel verschil is. Met de huidige strenge veiligheidseisen zijn er volgens mij geen onveilige auto’s meer. Belangrijkste voor ons was ruimte en comfort. En dan kom je al snel uit in een duurdere prijsklasse. Volgens mij is dat de beste garantie van veiligheid. Als je voor de bodemprijs gaat, moet je niet raar staan te kijken als er iets aan mankeert.” “Verbruik hebben we wel naar gekeken. Met een kind maak je vaak meer kilometers dan wanneer je geen kinderen hebt. Dan loont het om voor een zuinige auto te kiezen. Verder is een zuinige auto niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam