Column Thomas Bangma: Help, de hulpdiensten!

Nee, ik doel niet op de situaties waarin de hulpdiensten hun levensreddende werk niet adequaat kunnen doen, omdat hersenloze randfiguren de hulpverleners moedwillig hinderen of hen het werken zelfs onmogelijk maken. Zorgwekkend is ook het aantal ongelukken dat uitrukkende ambulances, politieauto’s en brandweerwagens op weg naar de plaatsen des onheils veroorzaken.

Over de afgelopen vier jaren veroorzaakten ze meer dan 200 ongevallen waarbij ruim 150 gewonden en zes doden waren te betreuren. Dat schijnt onder meer te komen door de tamelijk gebrekkige rijopleiding van de heren (dames ook…) die met een gezonde dosis haast achter het stuur zitten. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Je wordt geacht zo snel mogelijk ter plaatse te zijn, stuiterend over verkeersdrempels, turborotondes en met inachtneming van het feit dat andere weggebruikers je te laat of helemaal niet opmerken. En de enige training die ze hebben gekregen om deze extreem lastige taak uit te kunnen voeren, vond plaats op…de simulator. Niet op een circuit, niet in het echte verkeer, maar op een veredelde spelcomputer dus.

wk 50 Thomas ambulance$_85

Ik dacht eerst dat het een grap was, maar het is helaas bloedserieus. Er wordt momenteel gewerkt aan een wetsherziening die het mogelijk maakt hulpdienstchauffeurs daadwerkelijk in het verkeer te laten oefenen met bijvoorbeeld een 3000 kilogram wegende ambulance. Voor de politie ligt het iets anders, die hebben dan nog hun eigen oefencircuit bij Lelystad, maar ik weet uit betrouwbare bron dat daar de laatste jaren bar weinig agenten worden getraind in verband met een nogal drastische reorganisatie.

Overigens mocht ik ooit eens een dag meerijden met de bestuurder van een onopvallende surveillance-auto die naar eigen zeggen de zwaarste rijtrainingen met zeer goed gevolg had afgelegd. Maar toen de fotograaf waarmee ik ‘op reportage was’ de functionaris in kwestie vroeg eventjes een rotonde rond te driften (met een auto die zich daar bij uitstek voor leende), zag ik paniek in de ogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam