Schokdempers: voor veiligheid en comfort

Goed werkende schokdempers zijn essentieel voor de veiligheid en het comfort van een auto. Gek genoeg maakt de juiste werking ervan geen onderdeel uit van de apk. Voor kopers van een tweedehands auto is het daarom handig er wat meer over te weten. Schokdempers hebben tot taak de banden van de auto onder alle omstandigheden tegen het wegdek te drukken. Ze kunnen, afhankelijk van rijstijl en kilometrage, wel een jaar of tien meegaan maar de werking van de schokdempers wordt wel minder met de leeftijd van de auto. Voor de bestuurder is dit moeilijk te merken omdat dit zeer geleidelijk gebeurt.

Gevaarlijk

In combinatie met de vering zorgen de schokdempers ervoor dat hobbels in het wegdek zoveel mogelijk glad worden gestreken, wat bijdraagt aan het comfort. Als de dempers de wielen echter minder goed tegen het wegdek drukken, gaan de banden steeds meer zweven wat gevaarlijk is tijdens het sturen, bij rem- en uitwijkmanoeuvres en op nat wegdek (dan vertoont de auto sneller aquaplaning). Slecht werkende schokdempers zorgen voor een langere remweg en verminderen de werking van ABS en ESP.

Zelf testen

Net als banden moet je schokdempers altijd per twee vervangen. Vanwege de prijs van de onderdelen en de tijd die vervanging kost, is het een kostbare reparatie die verkopers van occasions liever achterwege laten. Als je een proefrit met een auto maakt kun je een indruk van de staat van de schokdempers krijgen door erop te letten of de wielen na korte hobbels in het wegdek gaan stuiteren. Je kunt ze ook statisch testen. Als je boven de wielen op de carrosserie drukt en deze loslaat, mag de auto slechts één keer nadeinen.
wk 28 schokdempers

Op deze foto is naast de band en de veer goed de schokdemper te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam