Aankooptips occasions: Fiat Grande Punto (2005 – 2009)

Hoewel lang niet altijd foutloos, zit de Fiat Grande Punto aanmerkelijk beter in elkaar dan zijn voorganger. Deze Fiat Punto (1999-2007) was een vaste gast in de onderste regionen van de betrouwbaarheidsstatistieken. Die betere prestaties hadden ongetwijfeld te maken met het feit dat de Grande Punto in technisch opzicht gebaseerd was op de Opel Corsa. Vergeleken met zijn voorganger was de Grande Punto dan ook een volledig nieuw ontwikkeld model. Slechts enkele motoren werden van de Fiat Punto overgenomen. Het aanbod startte in 2005 met de driedeurs hatchback, in 2006 gevolgd door de vijfdeurs hatchback. Het model werd snel een succes en was in het begin van 2006 zelfs de meest verkochte auto in Europa. In 2009 volgde een ingrijpende facelift waarna de modelnaam toepasselijk veranderde in Fiat Punto Evo (voor het Italiaanse evoluzione). Tot Fiat het model in 2012 opnieuw verbeterde waarna hij weer als Fiat Punto door het leven ging.

Fris en modern uiterlijk

Met de Fiat Grande Punto sloeg de fabrikant designtechnisch een nieuwe weg in. Zijn voorgangers kwamen nogal eens ouderwets over, maar het uiterlijk van de Grande Punto oogde vanaf het begin fris en modern en doet nog steeds niet gedateerd aan. In deze compacte klasse zijn de flexibiliteit van het interieur en de binnenruimte belangrijk. Beide biedt de Fiat Punto in zo'n mate dat hij zich voor zware concurrentie in de vorm van de de Volkswagen Polo en de Ford Fiesta niet hoeft te schamen. Slechts de wat kleine kofferbak (275 liter) is in dat opzicht een minpunt.

Uitrusting

Dankzij een stevig afgestemd onderstel is de Grande Punto sportief te rijden. Ook de elektrische stuurbekrachtiging draagt hier aan bij. Die is standaard, evenals elektrisch bedienbare ramen, ABS en twee airbags. Zij-airbags en het anti-slip-systeem ESP zijn alleen op de duurdere uitvoeringen geleverd. Deze modellen waren dan meteen ook voorzien van de comfortverhogende en tegenwoordig op tweedehands auto's zo gewilde airco. Verder is het goed om te weten dat de Grande Punto bij de botsproeven van EuroNCAP destijds de maximale score van vijf sterren heeft behaald.

Motoren

Fiat bood voor de Grande Punto een serie viercilinder benzine- en dieselmotoren aan, in inhoud variërend van 1,2 tot 1,9 liter. De benzineversies hadden vermogens van 65 tot 155 pk. Deze laatste betreft het topmodel, de Fiat Grande Punto Abarth. Bij de diesels liep het vermogen uiteen van 75 tot 130 pk. Met een gemiddeld verbruik van zo'n 6 l/100 km zijn de benzinemotoren relatief zuinig. Zo zuinig dat de diesels ongeveer dezelfde hoeveelheid brandstof nodig hebben, wat hun hogere aanschafprijs in ieder geval deels teniet doet.

Bovengemiddeld betrouwbaar

Op het gebied van afwerking en kwaliteit kon de Fiat Grande Punto het alleen maar beter doen dan zijn voorganger. De betrouwbaarheid maakte zelfs een enorme sprong, waardoor de Italiaan in de pechstatistieken van de Duitse wegenwacht in zijn klasse bovengemiddeld goed scoorde. Storingsvrij is hij echter niet. Tot bouwjaar 2008 speelt de stuurbekrachtiging nogal eens op. Verder komen storingen in de elektronica (vanwege losse contacten) en een defecte koppeling en versnellingsbak voor. Diagnose van alle apk-gegevens laat zien dat de Grande Punto bovengemiddeld vaak remproblemen heeft evenals een roestige uitlaat en kapotte verlichting (zowel voor als achter). Verder is roest een opvallende afwezige.

Conclusie

De tweedehands Fiat Grande Punto presteert stukken beter dan zijn voorganger, en zelfs hoger dan het klassengemiddelde, maar nog niet foutloos. Pluspunten zijn de roestbescherming, de hoeveelheid binnenruimte en het sportieve rijgedrag (mits je op dat laatste gesteld bent). Dingen om bij aanschaf in de gaten te houden zijn de remmen, de uitlaat en het goed functioneren van alle elektronica. Verder laat het formaat van de kofferruimte te wensen over. Op Marktplaats staan zo'n 400 Fiat Grande Punto occasions te koop. Prijzen starten momenteel vanaf ruim 2.000 euro. Puntovoor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam