Aankooptips occasions: zevende generatie Honda Civic (2001-2005)

De zevende generatie Honda Civic kwam in 2001 op de markt en werd vijf jaar later afgelost door het futuristisch ogende achtste model. De Japanner was leverbaar als drie- en vijfdeurs hatchback, als coupé en vanaf 2004 ook als vierdeurs sedan. Concurrenten zijn onder meer de Toyota Corolla, de Opel Astra en de Ford Focus. Honda voerde met de komst van de zevende Civic een reeks aanpassingen door. Voor het eerst was bijvoorbeeld een dieselmotor leverbaar. Verder veranderde Honda het carrosserieconcept. Vergeleken met zijn voorganger groeiden zowel de drie- als de vijfdeurs hatchback meer dan tien centimeter in de hoogte. Deze aanpassing vergemakkelijkt de instap.

Honda hybride

De vierdeurs sedan kreeg de toevoeging IMA, voor Integrated Motor Assist. Het was een omslachtige manier om aan te duiden dat het om Honda's hybrideversie ging, een auto met zowel een verbrandingsmotor (in dit geval benzine) als een elektromotor. Daarmee was het een directe concurrent voor de Toyota Prius. Later werd dit model gewoon aangeduid als Honda Civic Hybrid.

Ruimer interieur

De toename in hoogte zorgt, ondanks de compacte afmetingen van het model, voor een duidelijk ruimer interieur. Verder gaf Honda de nodige aandacht aan veiligheid. Vier airbags en ABS zijn standaard aanwezig. ESP en hoofdairbags waren in deze generatie nog niet leverbaar. Desondanks behaalde deze Civic vier van de vijf sterren bij de botsproeven van EuroNCAP.

Dieselmotor van Isuzu

De Honda Civic is uitsluitend met viercilindermotoren geleverd. De enige dieselmotor die vanaf 2002 leverbaar was, is afkomstig van het eveneens Japanse Isuzu, dat vooral SUV’s en vrachtwagens produceert, en levert een vermogen van 100 pk. De benzinemotoren leveren 90 tot 200 pk, met het grootste vermogen gereserveerd voor het sportieve topmodel, de Honda Civic Type R. Het gemiddeld brandstofverbruik van de benzinemotoren bedraagt tussen de 7 en 8 l/100 km. Voor de Type R kunt u daar gerust 2 tot 3 liter bij optellen. De Honda Civic diesel verbruikt ongeveer 6 l/100 km.

Goede cijfers

De wegenwacht geeft de zevende Honda Civic goede cijfers op het gebied van betrouwbaarheid. Een enkele keer komt het voor dat de cilinderkoppakking het begeeft, dus het verdient aanbeveling hier bij aanschaf van een tweedehands Honda Civic even op te letten. Ook bij de apk-keuringen is er weinig negatiefs te melden. Hoogstens defecte remmen op de achteras waren wel eens reden voor apk afkeur.

Conclusie

Zoekt u een betrouwbaar, relatief ruim en toch compact model in de klasse van de Volkswagen Golf, dan is de zevende Civic een goede kandidaat. Op Marktplaats staan momenteel zo'n 120 Honda Civic occasions van dit model voor prijzen vanaf 1.750 euro. wk 24 Honda Civic coupe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam