Kooptip: de beste oude tweedehands auto’s – deel 3

In deel 1 en 2 vertelden we al welke oudere auto's je volgens de Duitse Dekra het best kunt kopen voor heel weinig geld. Dit is het derde en laatste deel.

Saab 9-5 (1997-2012)

Het Zweedse Saab staat bekend om zijn eigenwijze design. De auto's waren altijd al goed gebouwd, maar nadat het Amerikaanse GM in 1990 een aandeel van 50% in de fabrikant nam en tien jaar later de rest kocht, kwam er nog een treetje bij. Inmiddels is het karakteristieke merk helaas niet meer, maar de 9-5 zal gezien zijn kwaliteit nog lang onder ons zijn. Meer dan driekwart van de voor de apk aangeboden exemplaren doorstaat de test glansrijk. Bij de auto's die dit niet lukt, zijn vaak versleten onderdelen van het chassis de oorzaak, evenals versleten remmen en defecte verlichting. Te koop vanaf iets minder dan 2.000 euro.

wk 49 Saab 9-5

Subaru Forester (1997-2008)

Een nichemerk dat een groter publiek verdient, dat is Subaru. Zeker met deze Forester die op het gebied van degelijkheid de middenklasse SUV's van de concurrentie het nakijken geeft. De Japanse 4WD-specialisten hadden hiermee een winnaar in huis. Ondanks kilometerstanden tot 200.000 kwam driekwart meteen door de apk. De Dekra noteert slechts de verlichting en de elektronica als eventuele minpuntjes. En het mooiste: al te koop vanaf zo'n 1.500 euro.

wk 49 Subaru Forester

Toyota Corolla, achtste generatie (1997-2002)

De meest grijze aller muizen is toch wel de Toyota Corolla en dan helemaal deze generatie. Maar na het berekenen van je jaarlijkse onderhoudskosten lach je iedereen uit. De apk is slechts een formaliteit want bijna 75% komt er lachend doorheen. De noemenswaardige defecten beperken zich tot een roestige uitlaat, versleten remmen (duh) en een versleten koppeling (viel vooral op bij de 1,4-litermotor). Op Marktplaats vanaf iets meer dan 1.000 euro.

wk 49 Toyo Corolla

Toyota Starlet, vierde generatie (1996-1999)

Wie kent deze nog? De laatste Starlet (zijn opvolger ging als Toyota Yaris door het leven) heeft zelfs met deze flitsende strepen een onopvallend uiterlijk, maar steekt ver boven het maaiveld uit als het gaat om betrouwbaarheid. Ook hier een score van bijna 75%. Al de jouwe voor minder dan 1.000 euro.

wk 49 Toyo Starlet

Volkswagen Golf, vierde generatie(1997-2003)

Kopers van een tweedehands Volkswagen kunnen de derde generatie Golf beter links laten liggen, maar zijn opvolger was weer ouderwets goed. 72 Procent kwam meteen door de apk. Dat geldt overigens voor alle varianten, de driedeurs, de vijfdeurs hatchback, de Golf Variant en voor de sedan, de Volkswagen Bora. De meest voorkomende problemen komen op naam van de verlichting en de katalysator. Op Marktplaats al vanaf minder dan 1.000 euro.

wk 49 VW Golf

Volvo S80 (1998-2006)

De enige 'executive limo' uit deze lijst. Het topmodel van Volvo blinkt, zoals wel meer Zweeds metaal op vier wielen, uit in kwaliteit. Maar liefst 75% van deze voorwielaandrijvers uit de hogere middenklasse haalden hun neus op voor de apk. Bij lagere kilometerstanden waren de resultaten vanzelfsprekend nog beter. Van de exemplaren met 50- tot 100.000 kilometer haalde 87% de apk in één keer. Vaklui geven hoog op over de bescherming tegen roest. Als enige minpunt wordt (zoals zo vaak) de elektronica genoemd. Klasse, comfort en luxe – met minder dan twee ton op de klok al te koop vanaf minder dan 2.000 euro.

wk 49 Volvo S80

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam