Autofoto’s: maak eens een meetrekker!

Nederland barst van de autoliefhebbers. En mensen die het leuk vinden om te fotograferen zijn er ook in overvloed. Zelf mag ik ook graag een foto maken van een leuke auto. De komende tijd deel ik mijn mooiste exemplaren hier met jullie, maar we trappen af met een leuke tip: maak eens een meetrekker.

Waar komt dit vandaan?

Dit is een persoonlijk ding. Ooit liep ik stage bij De Autokampioen: het automagazine van de ANWB. Het tweewekelijkse blad was niet zo stoer als de Autovisie, niet zo snel als de Autoweek en niet zo luxe als de Carros, maar toch hield ik ervan. Het was zo lekker pretentieloos, zo heerlijk authentiek. En nog het belangrijkste: er werkten alleen maar echte autoliefhebbers aan mee. En een geweldig gezellige Haagse redactie-assistente met wie je heerlijk kon roddelen en roken. De redactie leerde me schrijven en wees me in een geweldige richting: de autojournalistiek.

Op pad met de grootmeesters

De liefde voor het vak ontstond ongetwijfeld pas echt tijdens een van de fotoshoots. Met grootmeesters als Yves de Paternoster en Louis Blom reden we naar de mooiste plekjes om de glimmende bolides geslaagd op de kiek te zetten. We reden eindeloos over mooie weggetjes en parkeerden de testauto’s op de meest oogstrelende pittoreske plekken. Eén techniek vond ik nog wel het interessantst: de meetrekker. Die foto (je hebt er twee mensen voor nodig) maak je als volgt:

* Persoon 1 rijdt over een weggetje van ongeveer 600 meter van A naar B * Persoon 2 staat, met camera, ergens tussen A en B * Zodra persoon 2 de auto door de camera ziet, beweegt die persoon de camera mee op dezelfde snelheid en dan maakt diegene de foto

Parijse directeur in beweging: zo ziet dat eruit.

Parijse directeur in beweging: zo ziet dat eruit.

Het resultaat: snelheid!

Wat je ziet op een meetrekker: een scherpe auto voor een bewegende achtergrond. Er zit zo heerlijk veel dynamiek in deze plaatjes. En het leuke is: iedereen kan ze maken! Het stikt namelijk van de Personen 1 in Nederland. Je kunt gewoon langs elke weg gaan staan en op die manier een foto maken van iets dat voorbijraast. Goed: niet iedereen zal altijd gediend zijn van ‘iemand in de berm die me volgt met zijn camera’, maar berijders van mooie wagens zijn wel wat gewend. Je kunt je bovendien natuurlijk ook gewoon een beetje verdekt opstellen.
Meetrekkers maken terwijl je door New York wandelt: ik kan het iedereen aanraden!

Meetrekkers maken terwijl je door New York wandelt: ik kan het iedereen aanraden!

Ga erop uit!

De voorbeelden op deze pagina zijn mijn fijnste exemplaren. Vooral de foto bovenaan dit artikel. Ik zou bijna een liefhebber worden van de vorige generatie BMW 5-serie! Zie dit verhaal vooral ook als een appel naar jullie als lezer. Ik zeg: ga maar naar buiten en trek die meetrekkers. Verbaas jezelf maar…
Klik hier voor het eerste model in mijn fotoserie 'Wat een plaatje'.
Champs Elysées, regenboog, DS3, meetrekker.

Champs Elysées, regenboog, DS3, meetrekker.

Enthousiast geworden over de hier afgebeelde Citroën DS3, BMW 5-serie, of gewoon auto's in het algemeen? Klik dan hier voor al het nieuwe en tweedehands aanbod op Marktplaats!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam