Zoektips voor een nog beter auto-aanbod (deel 1)

Momenteel kun je kiezen uit een kleine 190.000 auto’s op Marktplaats en dagelijks worden er zo’n 6.000 nieuwe occasions geplaatst. De kans dat je de auto vindt die je zoekt, is dus erg groot. Maar hoe intuïtief het zoeken op Marktplaats ook is, er zijn altijd wel handigheidjes te bedenken waarmee je nog meer geschikte auto’s vindt. Daarom bij deze wat tips en trucs bij het zoeken van een auto.

1) Verhoog je maximale bedrag

Het kan geen kwaad om nét even wat hoger te gaan zitten dan je eigenlijke budget. Om te beginnen betekent dit niet meteen dat je dit bedrag ook echt zal gaan uitgeven. Er kan altijd nog afgedongen worden, zeker bij particuliere aanbieders, zodat je uiteindelijk toch nog binnen je budget blijft. Tegelijkertijd kan het zo zijn dat je voor nét wat meer geld een pareltje tegenkomt, waarvoor je bereid bent met je hand over je hart te gaan.

2) Zoek breder naar oldtimers en bestelauto’s

Ben je op zoek naar een mooie klassieker of een fijne bestelauto? Dan is het goed te weten dat deze op verschillende plekken worden aangeboden op Marktplaats. Er zijn aparte rubrieken voor beide autosoorten te vinden op de Auto’s hoofdpagina maar daarnaast kun je ze ook gewoon tussen de ‘normale’ personenauto’s vinden, in het algemene overzicht. Oldtimers kun je hier heel eenvoudig vinden door tot een bepaald bouwjaar te zoeken; oftewel, zoek naar auto’s van minstens 25 jaar oud. Je komt dan zeker twee keer zoveel modellen tegen als in de aparte Oldtimer-rubriek! Hetzelfde geldt voor (kleine) bestelauto’s, zoals de Renault Kangoo of Peugeot Partner. Hier is de oogst echter minder groot omdat veel aanbieders bedrijven zijn, die met dezelfde auto op beide plekken adverteren.

3) Gebruik synoniemen en alternatieve spelling

Om zeker te weten dat je alle (of zoveel mogelijk) modellen ziet van de door jouw gezochte autosoort of –uitvoering, denk dan bij het zoeken ook eens aan synoniemen en andere spelling. Verkopers kunnen bijvoorbeeld het woord ‘cabrio’ gebruiken om hun dakloze auto te omschrijven, maar ook ‘cabriolet’ of misschien wel het Engelse ‘convertible’. Of ze schrijven ‘station’ in plaats van ‘stationwagon’. Varieer ook tussen ‘leer’, ‘leder’, ‘leren’ of ‘lederen’ als je een auto met dit materiaal bekleding zoekt. Probeer al deze zoektermen uit om alle relevante advertenties te zien te krijgen. Verder kun je denken aan het bewust toepassen van veel gemaakte foutjes om zo verkeerd gespelde modellen en uitvoeringen te kunnen zien.

4) Vink ‘Leaseprijs’ aan voor verborgen deals

Ben jij iemand die bij ‘Prijstype’ standaard ‘Vraagprijs’ aanvinkt, om zo niet de lease-auto’s te hoeven zien? (Dit kan in de filterkolom aan de linkerkant van de resultatenpagina of onder ‘Uitgebreid zoeken’ op de Auto’s hoofdpagina.) Doe dit de volgende keer eens niet. Of liever, vink juist alleen ‘Leaseprijs’ aan. Ook als je niet geïnteresseerd bent in leasen, kun je interessante advertenties en prijsvoorstellen tegenkomen. Lees de advertenties even goed: er worden meestal verschillende financiëringsmogelijkheden geboden, zoals bijvoorbeeld een 50/50-deal. En vaak kun je de auto’s ook gewoon in één keer kopen, niet zelden voor een schappelijke prijs. Wie weet kom je op deze manier wel een prachtauto tegen, die je anders over het hoofd had gezien. Ook een voordeel: van (ex-)leaseauto’s weet je dat ze goed zijn onderhouden.

5) Gebruikerstip: wees niet bang voor veel kilometers

Net zoals je het maximum bedrag kunt verhogen, zo kun je ook een hogere kilometerstand bij de filteropties aangeven. Een hoge(re) kilometerstand hoeft namelijk geen probleem te zijn. Citroënfanaat Hans Everse, die al zeker 50 auto’s via Marktplaats heeft gekocht, zei hierover het volgende: “Wees niet bang voor kilometers. Ik koop regelmatig auto’s met drie ton op de teller. Dan kosten ze niets in de aanschaf maar zijn ze vaak prima ingereden. Als ze maar een paar keer in de garage zijn geweest voor het een of ander. Een auto is om mee te rijden, zeg ik altijd.” Heb je zelf nog gouden tips? Laat het weten via Facebook of de comments hieronder! ----------------------- Lees deze blog voor nog meer zoektips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam