Aankooptips occasions: Jaguar XK8 (1996-2006)

In 1996 introduceerde Jaguar deze XK als opvolger van de al even mooie XJS. In eerste instantie met Jaguars destijds nieuwe 4.0 liter V8. De XKR werd voorzien van een supercharger, die het vermogen van deze gentleman’s sportster met maximaal 100 pk opkrikte tot 395 paardenkrachten. In 2003 werd de 4.0 vervangen door een 4,2 liter groot exemplaar, uiteraard nog steeds een V8. Een jaar later volgde nog een bescheiden facelift en in 2006 ging deze prachtige coupé uit productie. --------- Bekijk alle Jaguar XK occasions op Marktplaats. --------- Luxe is altijd in ruime mate aanwezig, zoals het een Grand Tourer in deze klasse betaamt. Leer, walnotenhout, airco en vrijwel alles verschuift en beweegt elektrisch in deze nobele Brit. Eventueel zelfs het dak, want de XK8 is ook als cabriolet geleverd. Ook waren er verschillende speciale uitvoeringen op basis van de supercharged XKR, zoals de Silverstone en XKR-S, die zeldzamer en dus ook prijziger zijn. Een standaard XK8 is op Marktplaats te vinden vanaf 5000 euro, een smetteloos en bijzonder exemplaar kan zo’n 30.000 euro kosten.

Aandachtspunten

Velen zouden zich de bezitter willen noemen van zo’n exclusieve, luxe en heerlijk klinkende Jaguar XK8. Maar hou bij het uitzoeken van een mooie occasion wel de volgende punten in het achterhoofd: De kettingspanners van de distributieketting zijn bij de 4.0 en vroege versies van de 4.2 van kunststof. Als deze nog niet vervangen zijn, vervang ze dan door metalen versies die op de latere 4.2’s zijn gebruikt, deze gaan minder snel stuk. Als de kettingspanners het begeven, draait je blok stuk. Controleer of de radiator niet aan het roesten is. Dit kan gebeuren door de ophoping van vuil. Als je de auto koopt is het dan ook zaak deze af en toe schoon te maken. Als de motor niet mooi rustig en stil loopt is er waarschijnlijk een probleem met de sensor van het gaspedaal of een vervuild gashuis. Beide zijn eenvoudig te verhelpen.

Tweedehands Jaguar XK8

Op Marktplaats staan op moment van schrijven 80 Jaguar XK occasions te koop. Alle auto’s zijn uitgerust met een benzinemotor en standaard gekoppeld aan een automaat. Zo’n 43% is een cabrio, de rest is coupé. Optioneel was adaptieve cruise control, dit is op 79% van de exemplaren te vinden. Zwart was populair maar XK’s in blauw of groen zijn ook goed te vinden. Prijzen beginnen bij een kleine 7.000 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam