Rode auto’s kunnen weer

Rood voor auto's kan weer. Ter ere van Valentijnsdag publiceerde VWE Trendweb enkele dagen geleden een onderzoek waaruit blijkt dat steeds meer mensen nieuwe rode auto's kopen. Een ideaal moment dus om eens op Marktplaats rond te neuzen wat voor moois daar allemaal in het rood te koop staat. ------- Klik hier voor alle rode occasions op Marktplaats. ------- In de jaren negentig had wit nog als kleur afgedaan. Als je een witte auto reed, was de kans groot dat je met een busje van de baas onderweg was. Witte tweedehands auto's werden incourant, waardoor zelfs populaire modellen in het wit aan de straatstenen niet te slijten waren. Iets soortgelijks gebeurde in het nieuwe decennium met rood. Hoewel niet zo vergaand als met wit, want rood was voor grote sedans nooit een populaire kleur en hield juist in de kleinste segmenten altijd wel een bepaald marktaandeel.

Mannen kopen een rode Mazda MX-5

Rood maakt echter een comeback. Had in 2014 nog maar 4,9% van de nieuw verkochte auto's deze kleur, twee jaar later is dat aandeel gestegen tot 6,2%, het hoogste in de afgelopen tien jaar. Bij de merken wordt vooral Mazda opvallend vaak in de kleur van de liefde besteld. Enkele modellen lijken de behoefte aan rood specifiek op te wekken. Vrouwen bestellen de Mazda CX-3, Mazda 2, Citroën C3 Picasso, Mitsubishi Space Star en Renault Clio Estate in een kwart tot bijna een derde van de gevallen in het rood. Bij mannen springt vooral de Mazda MX-5 eruit: 57,5% van de kopers bestelt rood. De top 5 daar wordt afgerond door de Mazda 6 Sportbreak (25%). Daar tussenin zitten opnieuw de Clio Estate, de Space Star en de C3 Picasso.

Rode Opel Corsa

Het onderzoeksbureau is ook in occasions gedoken. Daar staat de Opel Corsa in absolute aantallen fier bovenaan. Bij andere modellen is het percentage rode occasions echter hoger. De vijf tweedehands auto's die vrouwen het vaakst in het rood kopen zijn de Daihatsu Trevis (46,9%), de Citroën 2CV (de Eend), de Renault Kadjar, de Mazda 121 en de Toyota Starlet (nog altijd 36,5%). Bij de mannen bestaat dit rijtje uit de Honda Concerto (maar liefst 49,1%), de Nissan 100 NX, de Triumph TR6, de Daewoo Nexia en de Mazda 121 (38,1%).

Rode occasions op Marktplaats

Op Marktplaats staan ruim 10.000 rode tweedehands auto's te koop. Ondanks de eerder afgenomen populariteit is rood in de klasse van de Suzuki Swift (en Volkswagen Polo en Peugeot 208) nooit echt weg geweest. Hetzelfde geldt voor sportauto's als de Porsche 911 of de Chevrolet Corvette. Een stuk zeldzamer wordt het al in de compacte middenklasse, waarvan de Audi A4 bovenaan dit artikel een voorbeeld is. Dat gaat nog meer op voor grote SUV's als de Porsche Cayenne. En wie neemt de zakenman of playboy die in een rode Bentley komt voorrijden nog serieus?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam