2017: meer occasions verkocht dan ooit

Het jaar is nog niet eens voorbij, maar nu weten we al dat in 2017 een record aantal tweedehands auto's van eigenaar wisselt. Dat hebben brancheorganisatie Bovag en het RDC halverwege december becijferd. ----------- Bekijk alle occasions op Marktplaats. -----------

Bijna twee miljoen

Het RDC (Rai Data Centrum) en de Bovag verwachten dat de verkoopteller voor occasions bijna twee miljoen exemplaren aantikt: 1.980.000. Gerekend over de eerste elf maanden van het jaar bedraagt de stijging vergeleken met vorig jaar 2 procent. Dat is het hoogste aantal verkochte tweedehands auto's ooit en bijna 200.000 exemplaren meer dan in 2014. Traditiegetrouw nemen autobedrijven ongeveer 60 procent van de verkopen voor hun rekening, terwijl het resterende deel via advertenties op handelssites als Marktplaats een nieuwe eigenaar vindt. De meest gewilde merken, met daarachter hun percentage van het totaal: Volkswagen: 12,7 Opel: 8,6 Peugeot: 8,3 Renault: 7,8 Ford: 7,1 De populairste modellen zijn de Volkswagen Golf en Polo op gepaste afstand gevolgd door de Opel Corsa en Astra en de Peugeot 206.

Jonger dan twee jaar

Het aantal verkochte nieuwe auto's komt dit jaar uit op ongeveer 415.000 stuks, wat zich vertaalt in een totaal aantal verhandelde auto's van iets meer dan 2,4 miljoen. Opvallend daarbij is het aandeel auto's jonger dan vier en twee jaar: achtereenvolgens 20 en 11,5 procent van het totaal. Ook hierin zit een stijgende tendens wat betekent dat steeds meer jonge tweedehands auto's met die van spiksplinternieuwe exemplaren wedijveren om de gunsten van de kopers.

Steeds meer tweedehands auto's geïmporteerd

Om aan de groeiende vraag naar jonge occasions in ons land te voldoen importeren handelaren en particulieren, maar ook het officiële dealerkanaal, steeds meer jonge occasions. Al jaren achtereen bedraagt de groei hiervan zo'n 25 procent. De oorzaak is tweeledig. Bij ons zijn in de jaren na de kredietcrisis minder nieuwe auto's verkocht in het duurdere segment van waaruit de vraag juist toegenomen is, terwijl in buurland Duitsland de keuze aan (jonge) tweedehands auto's enorm is. Dit komt onder meer doordat daar het wagenpark zes keer zo groot is als bij ons. Daarnaast heeft Duitsland een relatief groot aanbod van hier populaire merken zoals Volkswagen, Opel, Audi, BMW en Mercedes.

Verkoop elektrische occasions

Meer dan drie kwart (bijna 80 procent) van de verkochte tweedehands auto's heeft een benzinemotor, iets meer dan 16 procent is diesel. Het aandeel hybride steeg een beetje – van 2 naar 2,25 procent – maar het aandeel occasions met elektrische aandrijving verdubbelde van 0,06 naar 0,12 procent. Als de algemene tendens naar grotere aantallen tweedehands auto's zich voortzet, slechten we in 2018 de grens van 2 miljoen verkochte occasions.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam