De Alfa Romeo Giulia is sinds vorig jaar het topmodel van het Milanese merk. Meer dan een halve eeuw geleden introduceerden de Italianen echter ook al eens een vierdeurs model met die naam, waarvan deze uit 1972 een prachtig voorbeeld is.
---------
Bekijk deze klassieke Alfa en andere oldtimers op Marktplaats.
---------
Veel van deze klassieke Alfa Romeo's zijn ten prooi gevallen aan de roestduivel of geprepareerd voor circuitgebruik. In de jaren negentig en de jaren nul was er een raceklasse met deze auto's, de Squadra Bianca. Hoewel er van de Giulia vanaf 1962 gedurende zestien jaar bijna 600.000 exemplaren zijn geproduceerd, vind je goede Giulia's nu nog nauwelijks. Op Marktplaats staat slechts een handvol en vanwege de zeldzaamheid kosten die inmiddels een veelvoud van de bedragen waarvoor je ze eind vorige eeuw nog op de kop kon tikken.
Opvolger Giulietta
De Giulia volgde in 1962 de Giulietta ('kleine Giulia') op. Hij kwam verreweg het meest voor als de hier getoonde vierdeurs sedan, maar er was ook een coupé (de befaamde Alfa GT of 'Bertone', waarvan het merk 225.000 exemplaren heeft verkocht) en zelfs een cabriolet. In 1967 introduceerde Alfa de iets grotere Giulia Berlina. Vier jaar later kreeg de Giulia een facelift, waarna het model als Giulia Nuova Super 1300 en Nuova Super 1600 door het leven ging. Deze modellen kregen betere prestaties en een aangepast weggedrag. Ze zijn uiterlijk herkenbaar aan dubbele ronde koplampen in gelijke grootte.
Alfa Giulia diesel
Hoewel zijn vierkante vorm anders doet vermoeden, had de Giulia een voor die tijd lage luchtweerstandscoëfficiënt, van 0,34. Het motorenaanbod bestond uit viercilinders met een inhoud van 1,3 of 1,6 liter. Het vermogen liep uiteen van 78 tot 112 pk. Nu kunnen we ons nauwelijks voorstellen dat daar sportief mee te rijden viel, maar zonder veiligheidsmaatregelen en allerhande elektronica hoefde de Giulia ook maar 960 tot 1.060 kilogram te verplaatsen. Een vreemde eend in de bijt was de Giulia diesel die met zijn 55 pk de vaak sportief ingestelde Alfa-rijders niet kon bekoren.
Uit Italië
Je ziet ze meestal in rood of blauw, maar het beige maakt deze Giulia zo mogelijk nog bijzonderder. Ook de in contrasterend rood uitgevoerde bekleding draagt hieraan bij. De verkoper heeft de Giulia uit Italië gehaald, wat de roestvrije staat waarmee deze adverteert kan verklaren. Handig om een goede indruk van de auto te krijgen zijn bovendien de meer dan 100 foto's waarnaar de aanbieder verwijst.