Aankooptips Audi A1 (sinds 2010)

De Audi A1 is sinds 2010 het kleinste model van het merk uit het Duitse Ingolstadt. Audi levert de A1 als drie- en vijfdeurs hatchback, A1 Sportback geheten. In het steeds populairder wordende segment van de premium compacte modellen neemt de A1 het op tegen de Mini, de Fiat 500, de Alfa Mito en de DS3. Begin 2015 kwam de Audi A1 facelift op de markt. Bekijk alle Audi A1 occasions op Marktplaats Technisch is de Audi A1 grotendeels gelijk aan de Volkswagen Polo. Het topmodel van de serie is de Audi S1. Als enige beschikt deze compacte sporter over Audi's quattro vierwielaandrijving, de andere varianten hebben net als de Polo voorwielaandrijving. Opmerkelijk is verder dat alleen kopers van een A1 Sportback kunnen kiezen uit een twee- of driezits achterbank. Geheel in lijn met de heersende trend in dit segment kunnen kopers hun Audi A1 vergaand personaliseren. Zo zijn bij de Sportback het dak en bij de driedeurs de daklijst in een contrasterende kleur te bestellen. Deze tint kan vervolgens ook terugkomen in het interieur. De inhoud van de kofferbak is met 215 liter aan de kleine kant, met de achterbank neergeklapt groeit dit tot 735 liter.

ESP standaard

De Audi A1 heeft een goede veiligheidsuitrusting die mede heeft gezorgd voor de hoogste score bij de botsproeven van EuroNCAP; vijf sterren. ABS is al sinds jaar en dag de norm, maar de A1 heeft standaard ook het anti-slip systeem ESP en dat is in deze klasse nog niet gebruikelijk. Daarnaast beschikt iedere A1 over een serie airbags.

Motoren

Audi levert een keur aan benzine- en dieselmotoren in de A1. Zoals in deze klasse gebruikelijk omvat het aanbod alleen drie- en viercilinders. De benzineversies hebben vermogens van 86 tot 231 pk, waarbij de sterkste motorisering is gereserveerd voor het topmodel, de Audi S1. Voor dieselaars staan vermogens van 90 tot 143 pk paraat.

Zeer betrouwbaar

Zowel de wegenwacht als de apk-keurmeesters zijn vol lof over de betrouwbaarheid van de Audi A1. Pech onderweg treft A1-rijders zo weinig dat hiervan geen bruikbare gegevens voorhanden zijn en bij de apk's komen hoogstens vroegtijdig versleten/verroeste remschijven iets vaker dan gemiddeld voor. Bij de 1.2 TFSI en 1.4 TFSI van de bouwjaren 2010-2014 is het echter wel opletten of de aandrijfketting en zijn spanners vervangen zijn. Hierin zat een productiefout die tot motorschade kan leiden. Audi is zich hiervan bewust en hanteert bij problemen hiermee een ruime coulanceregeling.

Audi A1 occasions

Wie een Audi A1 occasion zoekt vindt op Marktplaats ruim 500 exemplaren. Prijzen starten momenteel rond 8.000 euro voor exemplaren met kilometerstanden richting de 200.000. Als je voor een tweedehands Audi A1 in de markt bent, kun je naast bovengenoemde concurrenten ook auto's als de Seat Ibiza en de Peugeot 208 in je vergelijking meenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam