Aankooptips occasions: Audi A2 (1999 – 2005)

De Audi A2 is een bijzondere auto die vanwege tegenvallende verkoopaantallen helaas geen navolging kreeg. De sterke punten van het model hebben na vijftien jaar echter nauwelijks aan kracht ingeboet, waardoor een tweedehands Audi A2 zeer aantrekkelijk kan zijn. ------- Bekijk alle Audi A2 occasions op Marktplaats. ------- Als dit tenminste het soort auto is dat je zoekt. Dan rijst meteen de vraag wat voor auto de A2 eigenlijk is. En laat dat nou precies zijn waar bij dit in 1999 voor Audi compleet nieuwe model de schoen wrong. In formaat en prijs concurreerde de A2 met de Mercedes A-klasse. Dat model was eveneens nieuw en wedijverde in het voor Mercedes nieuwe segment van de Volkswagen Golf. Het probleem was echter dat Audi daarin al de A3 had met als gevolg dat de A2 – mede vanwege de chronologie in Audi's typeaanduidingen – onder zijn directe concurrent werd gepositioneerd. Dat terwijl hij wel de prijs van de hoger gepositioneerde B-klasse en A3 had. Audi hoopte van deze 'premium' mini-MPV 60.000 exemplaren per jaar te verkopen, maar het werden uiteindelijk 170.000 stuks in vijf jaar.

Aluminium carrosserie

Als koper van een occasion kun je alle marketing prietpraat rustig naast je neer leggen. Wat in het geval van de Audi A2 dan overblijft is een auto van het formaat Volkswagen Polo met een iets hogere carrosserie, gecombineerd met de vooruitstrevendheid van Audi's topmodel, de A8. Want uniek aan de A2 is dat hij net als de Audi A8 is voorzien van het zogenaamde Audi Space Frame, een aluminium carrosserie over een eveneens uit lichtmetaal opgetrokken chassis. Het resultaat is een zeer laag gewicht (vanaf 895 kilogram) wat weer leidt tot een gunstig brandstofverbruik.

Motoren

Audi leverde twee benzine- (een 1.4 en een 1.6) en een drietal dieselmotoren (1.2 TDI, en een 1.4 TDI in twee sterktes) in de A2. Voor de benzineversies gaf de fabrikant al een gemiddeld verbruik op van slechts 5,9 l/100 km, maar de zuinigste diesel ging daar nog ver onder. Met de 1.2 TDI was een verbruik van slechts 3 l/100 km mogelijk.

Zeer betrouwbaar

Buiten deze technische zaken heeft de A2 ook nog eens een bijzonder uiterlijk. Als je nagaat dat de schoonheid van een model er met het toenemen van de hoogte en het afnemen van de breedte vrijwel altijd recht evenredig op achteruit gaat, is de A2 buitengewoon goed gelukt. De verbrede wielkasten en de aflopende daklijsten geven het ontwerp zelfs iets dynamisch, terwijl de achterkant op zich – met zijn grote glasoppervlak en de kleine spoiler – zeer origineel is vormgegeven. Daarbij komt dat de A2 in de Duitse pechstatistieken van zowel de wegenwacht als de apk destijds de beste in zijn klasse was.

Tweedehands Audi A2

Al deze eigenschappen hebben ertoe geleid dat de A2 langzaamaan een cult-auto aan het worden is. Hoewel bij occasions van ongeveer vijftien jaar oud de prijzen vaak op de bodem zitten, zijn die van A2 occasions al enige tijd aan het stijgen. Op Marktplaats staan iets meer dan 130 A2 occasions te koop en dit is het exemplaar met de laagste kilometerstand. Gelukkig zit het merendeel van de andere A2's ver onder deze vraagprijs, maar koopjes zijn er bij dit model niet, of ze moeten astronomische kilometerstanden hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam