Aankooptips occasions: Audi A5 (2007-2016)

Deze herfst introduceert Audi de tweede generatie A5 (en meteen ook de sportieve versie, de Audi S5). De komst van het nieuwe model maakt het kopen van een tweedehands Audi A5 extra interessant. Reden om hem eens onder een vergrootglas te leggen. De Audi A5 is een coupé of cabrio (vanaf december 2008) op basis van de Audi A4. In de stijl van de Mercedes CLS kwam Audi in 2009 bovendien met een vierdeurs versie met een coupé-achtige daklijn, de Audi A5 Sportback. De cabrio was de opvolger van de Audi A4 Cabriolet. Met de A5 gaat Audi de concurrentie aan met de coupé-modellen van de Mercedes E-klasse en C-klasse en de Mercedes CLA evenals de BMW 3-serie coupé en de BMW 4-serie.

Hard onderstel

De A5 heeft een sportiever karakter dan de concurrentie van Mercedes. Dit komt onder meer tot uiting in een merkbaar harder onderstel. Standaard heeft de A5 voorwielaandrijving, maar Audi's quattro genaamde vierwielaandrijving is optioneel beschikbaar. De veiligheidsuitrusting is met ABS, ESP en een serie airbags zo compleet als je van een premium model mag verwachten. Kopers kunnen optioneel allerlei hulpsystemen bestellen zoals Lane Assist, een bandenspanningssensor en zich automatisch instellende schokdempers.

Motoren

Het motorenaanbod van de eerste generatie A5 kennen we al uit de A4. Het is groot en benadrukt de sportiviteit. Het aanbod benzinemotoren start met een viercilinder van 160 pk en loopt via zescilinders met 265 en 333 pk tot de topmodellen – de Audi S5 en RS5 – met achtereenvolgens een 354 en 450 pk sterke V8. Bij de diesels zijn er vier- en zescilinders met vermogens van 143 tot 245 pk. Het gemiddeld verbruik hiervan bedraagt 7,5 tot 9,5 l/100 km. Bij de benzinemotoren is dit 8 tot 14 l/100 km voor de modellen met V8.

Zeer betrouwbaar

De A5 staat bij zowel de wegenwacht als de apk-keurmeesters als zeer betrouwbaar bekend. Hier wat zaken die desondanks kunnen voorkomen. Het gebeurt bij A4-/A5-motoren wel eens dat de EGR-klep (Exhaust Gas Recirculation) door vervuiling kleeft. Dit heeft een slecht lopende motor tot gevolg. Schoonmaken is in beginsel vaak afdoende maar als dit probleem zich langer voordoet, kan een nieuwe klep nodig zijn. Bij de 2.0 TDI kunnen de vanen van de variabele turbo vast komen te zitten, waardoor een nieuwe turbo op de loer ligt. De semi-automatische versnellingsbak S-tronic kan kortsluiting maken waardoor de zekering doorbrandt en de bak niet meer schakelt. Het bandenspanningscontrolelampje brandt ook bij opgepompte banden wel eens. In het instructieboekje staat hoe dit – weliswaar wat omslachtig – is op te lossen.

Audi A5 occasions

Op Marktplaats staan ruim 450 Audi A5 occasions, waarvan een kwart diesel en twee derde automaat. Prijzen starten rond de 12.000 euro. wk 22 Audi A5 Sportback voor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam