Volkswagen Golf meest gestolen auto

Een paar maanden geleden werd bij mij in de straat (Utrecht) een Volkswagen Polo van een paar maanden oud gestolen. Enkele weken daarna verdween de Audi A4 Avant die mijn buurman net een paar weken in de lease had, gloednieuw. Ondanks alle maatregelen die fabrikanten en particulieren nemen, is het aantal autodiefstallen de laatste vier jaar nauwelijks gedaald. Voor het eerste halfjaar van 2014 staat de teller op 5.492 personenvoertuigen. Met het bovenstaande houdt de zeer plaatselijke misère trouwens nog niet op. Pas sprak ik iemand uit de straat op wiens 2006 BMW 130i het dievengilde het klaarblijkelijk gemunt had. Het afgelopen jaar hadden ze drie keer (!) geprobeerd zijn auto te stelen, waardoor hij van lieverlee maar een garagebox had gehuurd.

Meest populair

BMW, VW en Audi dus. Ze behoren inderdaad tot de meest populaire merken van criminelen. In absolute aantallen wisselen Volkswagens (1.557 exemplaren) het vaakst onvrijwillig van eigenaar, gevolgd door BMW (601) en Audi (380). Op gepaste afstand volgen merken als Opel (299), Mercedes (277), Peugeot (272), Seat (244), Renault (213) en Toyota (201). Op zich niet heel gek, omdat veel van deze merken op onze wegen ook het meest vertegenwoordigd zijn.

Diefstalrisico

wk 38 BMW M3Interessanter is dan ook het diefstalrisico per merk. Dan vinden we een aparte categorie voor 'Quattro', omdat de RS-modellen van Audi door Quattro GmbH worden geproduceerd en als zodanig in het RDW-bestand zijn opgenomen. Het diefstalrisico van deze modellen bedraagt maar liefst 1,49%. Dat betekent dat van iedere 100 Audi's RS er maar liefst 1,49 worden gestolen. Op de tweede plaats staat Land Rover met met een risico van 0,44%. Daarna volgt BMW met 0,21%. Volkswagen vinden we pas terug op de vierde plaats met een risico van 0,17%.

Rotterdam

De meest diefstalgevoelige regio's (naar aantal) zijn Rotterdam-Rijnmond (910 exemplaren), Oost-Nederland (Gelderland en Overijssel – 772 stuks) en Amsterdam (674). Maar ook in het buitenland is een Nederlands gekentekende auto helaas niet veilig. In de eerste zes maanden van 2014 zijn de meeste Nederlandse auto's gestolen in België (25 exemplaren), Duitsland (16) en Polen (11).

Jonge auto's meest gestolen

Opvallend is verder dat het grootste aandeel van de gestolen auto's jonger is dan drie jaar. Dat betekent dat de moderne af-fabriek beveiliging steeds minder uithaalt. Volgende week gaan we met een expert van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) dan ook in op wat je er aan kunt doen om je auto minder diefstalgevoelig te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam