De Citroën DS3 is een driedeurs hatchback met voorwielaandrijving. Van 2013 tot 2015 was het model ook leverbaar als cabriolet. Hij is vanaf 2016 opgevolgd door de DS 3. Enkele concurrenten van de Citroën DS3 zijn de Mini One/Mini Cooper, de Peugeot 207 en de Fiat 500.
Even recappen, want rond Citroën en DS heerst, terecht, nogal wat verwarring. Citroën lanceerde in 2010 de modellenlijn DS, die momenteel bestaat uit de DS3, de DS4 en de DS5. De letters DS staan daarbij voor
Different Spirit, dus 'ander karakter'. Met deze luxer en sportiever afgestemde modellen hoopten de Fransen kopers van meer premium auto's te trekken. Vanaf 2015 heeft Citroën DS echter losgekoppeld en gaan de modellen verder als een eigen merk, de typeaanduiding is daarbij veranderd in DS 3 ('DS' voor het merk en '3' voor het model).
Een sportieve Citroën C3
Gezien deze voorgeschiedenis zal het niet verbazen dat de DS3 voor een deel overeenkomt met zustermodel Citroën C3. Het design en een sportief karakter zijn bij de DS3 echter belangrijker, wat tot uiting komt in sportieve designkenmerken, sterkere motoren en een harder afgestemd onderstel. Bovendien konden kopers de DS3 vergaand personaliseren, bijvoorbeeld met
two-tone lak, waardoor je weinig auto's met hetzelfde uiterlijk zal zien.
Ruimtelijk gevoel beperkt
Ondanks zijn twee portieren is de DS3 niet onpraktisch. De DS3 heeft een zogenaamde
Easy Entry-functie, waarbij de voorstoelen ver naar voren geschoven kunnen worden, wat het het instappen achterin vergemakkelijkt. Het ruimtelijk gevoel is door het vrij lage dak echter wel beperkt. Toch heeft de kofferbak een inhoud van 245 liter, wat in dit segment normaal is.
ESP standaard
De standaard veiligheidsuitrusting van de Citroën DS3 is zeer compleet. Naast ABS en zes airbags is ESP al op de basisuitvoering aanwezig. Bij de botsproeven van EuroNCAP haalde het compacte model de maximale score van vijf sterren.
Benzine en diesel
Het motorenaanbod van de Citroen DS start met een vermogen van 95 pk voor de 1.4 VTi en loopt door tot 207 pk voor de DS3 THP 200. Voor kilometervreters heeft Citroën ook diesels in het programma. Het aanbod daarvan loopt uiteen van 92 tot 115 pk. Het gemiddelde brandstofverbruik van de benzineversies, met uitzondering van de sterkste variant, bedraagt 6 l/100 km. De diesels zijn een liter (per 100 km) zuiniger.
Elektronica zwak punt
Een zwakke plek van de Citroën DS3 is, zoals helaas vaker bij de Franse merken, de elektronica. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in het feit dat de sleutel niet wordt herkend. De anti-roestmaatregelen zijn daarentegen juist goed, evenals de bij de apk's geconstateerde stuurspeling. Er werden wel vaker dan gemiddeld problemen vastgesteld met de voor- of achteras en de verlichting.
Tweedehands Citroën DS3
Wie op Marktplaats een Citroën DS3 occasion zoekt vindt ruim 400 auto's, waarbij het aanbod benzine/diesel ongeveer gelijk verdeeld is. Prijzen starten momenteel rond de 6.000 euro. Als je in dit segment iets leuks wilt rijden, kun je naast bovengenoemde concurrenten ook een
tweedehands Alfa Mito overwegen.