60 jaar Fiat 500 (1957-1975)

60 jaar geleden kwam Fiats iconische 500 van Fiat op de markt. Als een van de eerste stadsauto's was het een echte trendsetter. De aaibare Italiaan kreeg zowel in naam als in soort auto veel navolging. In dit jubileum-artikel laten we ook de geestelijke erfgenamen van de oer-500 aan bod komen. ------ Bekijk alle Fiat 500 occasions op Marktplaats. ------

Nuova 500

We kennen het vanwege zijn formaat en vorm ook wel liefkozend 'rugzakje' genoemde model als Fiat 500, maar de oorspronkelijke naam is eigenlijk Fiat Nuova 500. Fiat bood van 1936 tot 1955 al een kleine auto met deze typeaanduiding aan (ook wel bekend als de Fiat Topolino). Daarom koos het merk ervoor zijn opvolger de aanduiding 'Nuova 500' te geven. Met zijn lengte van nog geen drie meter was het een van de kleinste auto's ter wereld. Toch bood hij plaats aan vier personen. In de eerste versie was de Nuova 500 met zijn achterin geplaatste 0,5-litermotor van 13,5 pk echter niet zo sterk, wat waarschijnlijk een rol speelde bij de in eerste instantie tegenvallende verkopen.

Krachtiger

Al snel kwam Fiat met krachtiger varianten op de markt (Fiat 500 Sport, 500 D, 500 F en L en de 500 R), waarna de Nuova 500 met bijna 3,9 miljoen verkochte exemplaren alsnog een doorslaand succes werd. Op Marktplaats staan altijd wel enkele tientallen Fiat 500 occasions van de eerste generatie te koop. Het schattige model leeft niet alleen voort in de harten van velen, maar kreeg afgelopen jaar officieel erkenning als designicoon. Museum voor hedendaagse kunst MoMa in New York nam een beige (de meest verkochte kleur) exemplaar op in zijn collectie.

Fiat Cinquecento (1991-1998)

Voor ons mag het dan een andere modelnaam zijn, voor Italianen heeft de Fiat Cinquecento exact dezelfde aanduiding als zijn stamvader. Desondanks heeft deze derde generatie behalve die naam niets met zijn legendarische voorganger gemeen. De Cinquecento kwam na de auto die als opvolger van de Fiat Nuova 500 de verwachtingen nooit waar had kunnen maken, de Fiat 126. Het model was bij ons leverbaar met twee viercilinder benzinemotoren met een inhoud van 0,9 en 1,1 liter. Topmodel was de Fiat Cinquecento Sporting. Voorzien van de 54 pk sterke motor uit de Fiat Punto en sportief aangekleed, was dit al snel een begeerd klein model. Van 1998 tot 2011 werd de Cinquecento opgevolgd door de Seicento. Dit was een gefacelifte en gemoderniseerde variant van de Cinquecento.

Fiat 500 (vanaf 2007)

Fiat zette het 50-jarig jubileum van de Nuova 500 luister bij door de introductie van de hedendaagse Fiat 500, gebaseerd op de Fiat Panda. Het bleek een goed kado aan zichzelf, want de auto werd een doorslaand succes dat tot op de dag van vandaag voortduurt. In tegenstelling tot de werkwijze van Volkswagen met de New Beetle heeft Fiat net als Mini het succes van de 500 uitgebouwd met andere (en grotere) varianten, zoals de Fiat 500L (een compacte MPV), de Fiat 500X (een crossover) en de Fiat 500e (een elektrisch aangedreven versie). De hedendaagse Fiat 500 heeft niets meer met zijn minimalistische voorganger gemeen die net als de Volkswagen Kever was bedoeld als auto voor het volk. Het model is door Fiat meer als luxe lifestyle-auto in de markt gezet. Met die insteek schopte de moderne Fiat 500 het echter wel tot Auto van het Jaar 2008. Er zijn twee- en viercilinder benzinemotoren en, zoals inmiddels in deze klasse gebruikelijk, voor het eerst ook diesels leverbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam