Aankooptips occasions: vierde generatie Ford Mondeo (2007-2013)

De vierde generatie Ford Mondeo kwam in 2007 op de markt. Het model concurreert met onder meer de Volkswagen Passat (vanaf 2005), de Opel Insignia (vanaf 2008) en de Mazda 6 (vanaf 2007). In 2010 kwam de Ford Mondeo facelift. De huidige, vijfde Ford Mondeo is sinds 2014 op de markt. De vierde Ford Mondeo was in alle carrosserievarianten een compleet nieuw model. Hij is geleverd als vijfdeurs hatchback, als vierdeurs sedan en als vijfdeurs stationwagon, Ford Mondeo Wagon genaamd. Het model groeide vergeleken met zijn voorganger flink en biedt dan ook meer binnenruimte. De Mondeo was zelfs langer dan de contemporaine versies van de toonaangevende Volkswagen Passat en Opel Vectra.

ESP standaard

De uitrusting van de vierde Ford Mondeo is zeer omvangrijk en omvat op het gebied van comfort onder meer klimaatcontrole en elektrische bediening van veel zaken. Wat veiligheid betreft is een serie airbags aanwezig, evenals ABS en ESP. Elektronische hulpmiddelen zoals een rijbaanassistent waren daarnaast nog optioneel verkrijgbaar. Bij de botsproeven van EuroNCAP behaalde de Mondeo de hoogste score van vijf sterren.

Breed motorenaanbod

Kopers hadden veel keuze uit motoren. Het aanbod daarvan werd bovendien bij de facelift van 2010 vernieuwd. Het topmodel was tot die tijd een vijfcilinder turbomotor met 220 pk afkomstig van concerngenoot Volvo. Doordat die bij de facelift werd vervangen door een viercilindermotor, was dit vanaf 2010 – en voor het eerst sinds 1971 – het enige type motor dat leverbaar was in Fords model uit de middenklasse. De benzineversies zijn meestal voorzien van een turbo en leveren vermogens van 110 tot 240 pk. Er was ook een hele serie turbodiesels met vermogens tussen 100 en 200 pk. De diesels hebben een gemiddeld verbruik van ongeveer 6 l/100 km, de benzinemotoren verbruiken minstens 2 l/100 km meer.

Problemen elektronica

Zowel de akp-keurmeesters als de wegenwacht zijn te spreken over de betrouwbaarheid van de grote Ford. Lakproblemen komen wel eens voor, net als kapotte parkeerhulpsystemen. Ook is er melding gemaakt van elektronica-gebreken (vaak een kapot startrelais) die bij de benzineversies voor startproblemen zorgen. Een kapotte koelventilator komt ook voor en dat is een belangrijke om in de gaten te houden, want zonder kan de motor warm lopen en kapot gaan. Mondeo's met 'Keyless go' hebben nog meer elektronische mankementen die te herleiden zijn tot dit systeem.

Ford Mondeo occasions

Ben je op zoek naar een tweedehands Ford Mondeo als hatchback, sedan of stationwagon, dan zit je op Marktplaats goed. Hier staat een ruim aanbod van zo'n 350 Mondeo occasions van de vierde generatie te koop. wk 39 Ford Mondeo Wagon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam