Schatkamer Marktplaats: Honda Civic Wagon uit 1981

En opnieuw levert een korte zoektocht op Marktplaats een unieke klassieke occasion op. Deze Honda Civic Wagon is 35 jaar oud, heeft slechts 62.000 kilometer gereden en is nog origineel Nederlands ook. Dit specifieke exemplaar is veertien jaar geleden gekocht door de huidige aanbieder. Die kocht hem destijds uit pure nostalgie, zo leert een telefoontje naar eigenaar Sjaak Selier uit Den Haag: “Mijn moeder heeft precies zo'n Civic gehad. Daarin ben ik als kind altijd vervoerd, dus toen ik deze destijds tegenkwam, moest ik hem hebben, vertelt hij enthousiast” Overigens bleek niet alleen zijn moeder Honda-rijder te zijn. Sjaak: “Mijn hele familie rijdt Honda, onder meer omdat het nou eenmaal onverwoestbare auto's zijn. Dat blijkt ook wel uit deze Civic: na vier jaar rijden, wilde ik hem opslaan om er later van te kunnen genieten, maar nu moet hij toch nog weg vanwege ruimtegebrek. Het was starten en lopen, echt fantastisch hoe zo'n auto na al die tijd weer aanslaat alsof hij tien dagen stil heeft gestaan in plaats van tien jaar.”

Nieuwe banden

Sjaak heeft wel rekening gehouden met een langere standtijd door de onderkant van de Civic vooraf te laten tectyleren. “Auto's hadden in de jaren tachtig nog geen roestbescherming en anders was er nu weinig van over geweest”, weet hij te vertellen. “Roest heeft deze Civic dan ook niet en er zijn mij uit het verleden geen schades bekend.” Er zijn wel een aantal zaken vervangen. Sjaak: “De koppeling is vernieuwd en de Civic heeft vier nieuwe banden en een apk gekregen, zodat de toekomstige eigenaar er meteen volop van kan genieten.”

Historie Honda Civic

De eerste generatie Honda Civic is van 1972 tot 1979 geproduceerd, maar dit model werd in ons land slechts in kleine aantallen verkocht. De hier beschreven Civic is van de tweede generatie, die in 1979 op de markt kwam. Hij was groter en hiermee heeft Honda de guitig ronde vormgeving van het eerste model verlaten voor een meer hoekig design. Naast een drie- en vijfdeurs hatchback voegden de Japanners een jaar later ook deze vijfdeurs stationwagon aan het programma toe.

Efficiënte motor

Bijzonder was de toepassing van drie kleppen per cilinder, waardoor de motoren sterker waren en daarbij efficiënter presteerden. Dit om te voldoen aan de zogenaamde Clean Air Act. Amerika was toen al bezig de uitstoot te beperken ten behoeve van het milieu. De betrouwbare techniek bezorgde Honda een goede reputatie, waardoor commercieel succes al snel volgde. Honda verkocht in slechts vier jaar tijd in ons land 25.000 Civics van deze tweede generatie en wereldwijd zelfs drie miljoen exemplaren. Honda's reputatie als auto- en motorenbouwer, en die van de Civic in het bijzonder, waren definitief gevestigd. wk-43-honda-civic-wagon-achter

Tweedehands Honda Civic

Ben je op zoek naar een tweedehands Honda Civic, maar is 35 jaar iets te oud voor je? Op Marktplaats staan ruim 650 Honda Civic occasions, van het allereerste model met bouwjaar 1979 tot nu. ------- Klik hier voor alle Honda Civics op Marktplaats

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam