Aankooptips occasions: Mazda Premacy (1999-2005)

De Mazda Premacy was vanaf 1999 de eerste midi-MPV van het Japanse merk. In 2005 werd het model opgevolgd door de Mazda 5. Concurrenten van de Mazda Premacy zijn onder meer de Renault Scénic en de Opel Zafira. In 2001 volgde al een facelift. ------- Bekijk alle Mazda Premacy occasions ------- De Mazda Premacy is een vijfzitter; een derde zitrij, zoals later bij de Mazda 5 wel het geval was, leverde Mazda op dit model nog niet. Ook de functionaliteit is niet zoals we van hedendaagse MPV's in deze klasse gewend zijn. De inhoud van de bagageruimte is met 420 liter weliswaar in orde, maar een echt ruimtewonder wordt de Premacy niet als je zijn achterbank neerklapt: dan groeit het volume tot 1.848 liter.

Wielbasis van de Mazda 626 wagon

Een opvallend kenmerk van de Mazda Premacy is zijn vrij stevig afgestemde onderstel, wat een meer sportief dan comfortabel weggedrag oplevert. De vrij grote wielbasis - net zo groot als die van de veel langere Mazda 626 Wagon - draagt hier overigens ook aan bij.

Veiligheid

De veiligheidsuitrusting van de Mazda Premacy bestaat standaard uit ABS en airbags voor en opzij. Voor het nodige comfort komen daar nog elektrisch bedienbare ramen vóór en centrale deurvergrendeling bij. Bij de botsproeven van EuroNCAP haalde de Mazda Premacy slechts drie van de vijf sterren, een matige score.

Motoren

Zoals in deze klasse gebruikelijk, leverde Mazda de Premacy uitsluitend met viercilindermotoren, zowel benzine als diesel. Het vermogen van de benzineversies loopt uiteen van 100 tot 131 pk, de diesel levert 100 pk. Laatstgenoemde is weliswaar sterk, maar vrij luidruchtig. Het gemiddeld brandstofverbruik van de benzinemotoren is 10 l/100 km, de diesel is met slechts 7 l/100 km een stuk spaarzamer.

Betrouwbaarheid

De wegenwacht geeft de Mazda Premacy goede cijfers. De Japanse techniek steekt goed in elkaar, maar helemaal zonder problemen is de midi-MPV ook weer niet. Van de vroege bouwjaren is de oorspronkelijke ontsteking storingsgevoelig. Ook komt de Premacy bovengemiddeld vaak met pech stil te staan vanwege een kapot koelsysteem, een storing die overigens het gevolg is van knagende marters. Stedelijke Premacy-rijders zullen hier geen last van ondervinden. De Mazda Premacy 2.0 benzine kan problemen met de koppeling hebben. Verder komt bij apk-keuringen de verlichting als een regelmatig euvel naar voren, evenals slecht werkende remmen. Vanaf een jaar of negen oud worden Premacy's bovendien gevoelig voor roest.

Tweedehands Mazda Premacy

Op Marktplaats staan momenteel ruim 150 Mazda Premacy occasions te koop. Mede vanwege zijn inmiddels vrij hoge leeftijd starten prijzen al vanaf enkele honderden euro's.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam