Aankooptips occasions: Mercedes-Benz G-klasse (1979-heden)

De G-klasse, een waar icoon van Mercedes-Benz, is al ongeveer sinds mensenheugenis op de markt,. Naast zijn militaire dienst is hij sinds 1979 ook beschikbaar gekomen voor brave burgers. Die moesten in de loop der jaren steeds wat welgestelder zijn, want de kale G-wagen uit de beginjaren evolueerde in de loop der tijd tot de überluxe G-klasse. De basisvorm bleef grotendeels behouden, een van de redenen waarom deze terreinkoning nu zo’n cultstatus bereikt heeft. Zowel on- als offroad, want in beide omstandigheden doet de G geen loze beloftes als het op zijn capaciteiten aankomt. Onnoemelijk veel versies zijn er geleverd in de loop der jaren: kort, lang, open, 9-zitters, ongelooflijk luxe of bloedstollend snel. --------- Bekijk alle Mercedes G-klasse occasions op Marktplaats. ---------

Aandachtspunten

Let goed op wat je koopt: er zijn veel eigenaren die hun G-Klasse hebben bijgewerkt om moderner te lijken. Soms gaat dit zo ver dat moderne carrosserieën en/of motoren zijn overgezet op oude ladderframes. Roest, roest, roest. Check met name de carrosseriepanelen, deuren en deurscharnieren, dorpels, de dwarsdragers aan de onderkant van de carrosserie, maar ook het chassis en de verbindingen tussen carrosserie en chassis. De 300D met motorcode OM616 of OM617 heeft soms een slechte compressie, waardoor starten in koud weer problematisch kan zijn. De achterste krukasafdichting is ook een zwak punt bij dit blok. De OM603 300D is een stuk beter. Er kan speling op de cardanassen ontstaan. Dit is vaak te herkennen aan trillingen tijdens het rijden. Één nieuwe cardanas kost zomaar 700 euro, en een G-Klasse heeft er drie.

Tweedehands Mercedes G-klasse

Op Marktplaats staan op moment van schrijven ruim 100 G-Klasses te koop. Hier zitten zes cabrio’s en twee stationwagons tussen. Ongeveer twee derde is een diesel. Bijna negentig procent van de exemplaren heeft een automaat. Driekwart heeft leren bekleding en ongeveer de helft beschikt over ingebouwde navigatie. Prijzen beginnen rond de 10.000 euro.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam