Waar de eerste generaties Mitsubishi Colt concurreerden met auto’s van het formaat Volkswagen Golf en latere modellen de Volkswagen Polo op de korrel namen, is deze laatste versie meer een soort mini-MPV. Het is een betrouwbare occasion die bovendien nog uit Nederland komt ook. De Colt is geleverd als driedeurs hatchback, als vijfdeurs hatchback en als tweedeurs cabriolet, de Colt CZC.
De Mitsubishi Colt rolde in het Limburgse NedCar van de band naast de
Smart ForFour waarmee hij zijn techniek deelt. Die laatste auto is echter niet aangeslagen (slechts gebouwd tot 2006) en eigenlijk heeft ook deze Colt nooit de waardering gekregen die hij verdiende. Wellicht komt dat door het wat anonieme uiterlijk en zijn bijzondere kenmerken.
Multifunctioneel
De Colt had een relatief ruim interieur en was ook nog eens multifunctioneel. De wat hoger dan normale carrosserie biedt een makkelijke instap en veel zitruimte. Ook achterin door de verschuifbare achterbank van de vijfdeurs versie. De kofferbak profiteerde slechts minimaal van de hoge daklijn. Met neergeklapte achterbank bedraagt de inhoud echter een aanzienlijke 854 liter. In 2008 kreeg de Colt een facelift, herkenbaar aan een nieuw gestyled, sportief ogend front. De verschuifbare achterbank van de vijfdeurs hatchback verdween, maar deze maakte plaats voor een nieuw exemplaar waarmee de inhoud bij neergeklapte achterbank vergroot werd tot 1.032 liter. Inspelend op de trend van een lager verbruik kregen de benzineversies bovendien de aanduiding 'ClearTec' wat onder meer de toepassing van een start-/stop systeem inhoudt.
Uitrusting
Mitsubishi leverde de Colt in vier uitrustingsniveau’s: Incharge, Inform, Invite en Instyle. Tot de standaard veiligheidsuitrusting behoren onder meer twee airbags en ABS. Verder heeft iedere Colt keyless entry, elektrisch bedienbare ramen voor en stuurbekrachtiging. Bij de botsproeven van EuroNCAP behaalde de Colt vier van de vijf sterren, een goed resultaat.
Techniek
Gedurende de levenscyclus van de laatste Colt heeft Mitsubishi vier benzinemotoren en een diesel geleverd. De basis was een 1.1 driecilinder benzine met 75 pk. Daarna kwamen twee viercilinders met 95 en 108 pk en een 1.5 Turbo met 150 pk. De diesel is een 1.5 met 105 pk. Standaard zijn alle versies gekoppeld aan een handgeschakelde versnellingsbak; alleen de 1.3 benzine was optioneel met een halfautomatische zesbak leverbaar. Het gemiddeld verbruik van de benzinemotoren, met uitzondering van de iets dorstiger 1.5 Turbo, bedraagt 8 l/100 km, de ClearTec versies van na de facelift kunnen met een liter minder toe. De diesel zit op ongeveer 5,5l/100 km.
Weinig problemen
Bij de wegenwacht staat de zesde Colt als goed tot zeer goed bekend. Accuproblemen komen wel eens voor en de eerste bouwjaren hadden soms last van storingsgevoelige motorelektronica. De apk-keurmeesters melden slechts een meer dan gemiddelde remslijtage. De Colt kent dus opvallend weinig problemen.
Mitsubishi Colt occasions
Op Marktplaats staan momenteel een kleine 400 Mitsubishi Colt occasions te koop. Prijzen starten op dit moment rond de 2.000 euro. De combinatie van een ruim aanbod, een matige populariteit en een uitstekende betrouwbaarheid maken hem als tweedehands auto zeer aanbevelenswaardig. Wie op zoek is naar een dergelijk soort auto kan ook eens naar een van zijn concurrenten kijken, zoals de
Mazda 2, de
Suzuki Ignis en de
Toyota Yaris.